Житомирські лісівники не хочуть віддавати ліси в концесію » Новини Житомира
 
 


Житомирські лісівники не хочуть віддавати ліси в концесію

Автор: news_maker від 28-11-2017, 19:04, переглядів: 1 359

Житомирські лісівники не хочуть віддавати ліси в концесію

Лісівники – проти Стратегії реформування лісового господарства до 2022 року, яка була схвалена Урядом 15 листопада цього року. Зокрема, документ передбачає зміну системи управління та створення окремої всеукраїнської структури – акціонерної компанії, якій ліси будуть передані у концесію (академічний словник української мови тлумачить це слово як "договір, на підставі якого уряд або місцеві органи самоврядування передають на певних умовах громадянам своєї країни, чужоземцям або іншим державам право експлуатації лісів, надр, підприємств"). У вівторок, 28 листопада, працівники галузі, очолювані профспілками, вийшли на всеукраїнську акцію, аби висловити своє ставлення до визначених Стратегією змін. В Житомирі працівники Житомирського держлісгоспу та військового лісгоспу прийшли до будівлі районної адміністрації та ради. Майстер лісу військового лісгоспу Василь Кондратюк говорить, що за іноземним словом "концесія" приховуються дуже неприємні наслідки для лісгоспів:
"Таке якесь незрозуміле це слово, воно для нас нове, але за цим словом ховається далі приватизація, скорочення робочих місць, це все впливає на працівників лісового господарства".

Т. в. о. директора військового лісгоспу Василь Зарічний відзначає масштабніші речі – на його погляд, нова система просто знищить ліси:
"Система вже налагоджена, вона працює як годинниковий механізм, і якщо прийдуть в галузь не професіонали, а комерсанти, то, зрозумійте, що вони будуть бачити тільки заробляння коштів. Вони не будуть бачити самий смисл ведення лісового господарства. А ведення лісового господарства – це не основний смисл заробляння грошей, це – екологія, це здоров'я і кліматорегулююча функція лісів. Тобто, професіонали, які працюють в лісовому господарстві, вони знають, що робити. Якщо прийдуть комерсанти, які тільки й знають, що зрізати й продати, з таким підходом ми просто лісів мати не будемо".

Досвід інших країн, де проводили подібні реформи, демонструє їх негативні наслідки, каже лісничий Тригірського лісництва Житомирського держлісгоспу Валерій Іщук:
"Наглядний приклад – Росія. У 2009 році це все провела Росія і в перший же рік центральна частина Росії згоріла. Перший захід концесії – це скорочення штатів, відповідно, збільшились площі, які охороняла лісова охорона і вони фізично просто не могли дати ради лісовим пожежам".

Керівники Житомирського району, які прийшли поспілкуватися з лісівниками, дізнавшись, про причину зібрання, висловили занепокоєння. Голова райради Сергій Крутій каже, що на сьогодні Житомирський держлісгосп – в трійці найбільших платників податків району і втратити таке підприємство не хотілося б:
"Держлісгосп перераховує до всіх бюджетів, в тому числі, державного, 16,8 мільйона гривень в рік, а в районний бюджет – 5,2 мільйона гривень. На сьогоднішній день ми можемо за ці кошти ремонтувати садочки, школи, дороги. Якщо цих грошей не буде, ці кошти будуть в Києві, я не думаю, що вони повернуться в Житомирський район. А якщо й не буде районів, пройде адміністративна реформа, кошти будуть залишатися на місцях, в громадах, якщо підприємство працюватиме тут".

Поки що керівники району сказали про готовність вислухати пропозиції лісівників і на найближчій сесії прийняти відповідні звернення до обласної та Верховної рад і Кабінету Міністрів.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: