На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям » Новини Житомира
 
 


На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

Автор: news_maker від 20-11-2012, 18:22, переглядів: 2 189

На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

Пам’ятник встановлено на місці колишнього гравійного кар’єру поблизу села Дівочки. За поясненнями старожилів села, саме у цьому кар’єрі в роки нацистської окупації проводилися масові розстріли єврейського населення, яких привозили з Черняхова вузькоколійкою. На основі свідчень єврейських емігрантів, котрі зараз проживають в Ізраїлі, розсекречених матеріалів Челябінського КДБ і архівних документів історичного музею Яд-Вашем (Єрусалим) з’ясовано, що буквально за місяць у 1941 році на місці гравійного кар’єру було розстріляно близько 2 тисячі осіб єврейського мирного населення виключно за національну приналежність. Крім того, дослідникам вдалося поіменно встановлено особистості 868 розстріляних.
Передісторія встановлення цього пам’ятника пов’язана з дослідженням топонімів рідного краю (географічних об’єктів на території місцевості) і, передусім, згаданого кар’єру, яке проводив учнівський гурток юних краєзнавців-дослідників Дівочківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів. Систематизовані та узагальнені дані дослідження були подані на конкурс всеукраїнської історико-географічної експедиції «Історія міст і сіл України», на регіональному етапі якого група молодих науковців навчального закладу здобула перемогу. Логічним же завершенням проробленої пошукової роботи і стало наразі відкриття пам’ятного знаку з метою увіковічення загиблих євреїв Черняхівщини.
Участь у церемонії відкриття пам’ятного знаку, яка відбулась 20 листопада, брали заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко, голова Черняхівської районної ради Наталія Рибак, перший заступник голови районної адміністрації Микола Мартиненко, Дівочківський сільський голова Віктор Сич, голова незалежної релігійної громади прогресивного іудаїзму «Штерн» та ініціатор становлення монументу Михайло Гурвіц, директор Дівочківської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів Наталія Заборчук і заступник директора школи з навчально-виховної роботи Олена Швенко.
Звертаючись до присутніх заступник голови облдержадміністрації Віктор Балюрко наголосив на важливості збереження пам’яті про трагічні події історії рідного краю. «Забуття минулого подібне злочину. Тому стояти осторонь встановлення історичної справедливості або ж замовчувати факти минувшини, значить, – бути співучасником злочину, – зауважив посадовець. – На карті Житомирщини з’явилося ще одне скорботне місце – місце масового розстрілу євреїв у роки Великої вітчизняної війни». Заступник очільника області також запевнив, що влада області спільно з громадою докладатиме й надалі всіх зусиль, аби представники різних національностей продовжували мирно проживати на поліській землі.
Юні краєзнавці-дослідники Дівочківської загальноосвітньої школи отримали в подарунок від районної влади телевізор.

На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

На Черняхівщині відкрили пам’ятник розстріляним євреям

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: