Реалії та перспективи життя за новим Кримінально-процесуальним кодексом » Новини Житомира
 
 


Реалії та перспективи життя за новим Кримінально-процесуальним кодексом

Автор: news_maker від 20-11-2012, 20:26, переглядів: 2 043

Реалії та перспективи життя за новим Кримінально-процесуальним кодексом

Отже, новий Кримінально-процесуальний кодекс вступив у дію, а з ним й низка принципових відмінностей у перебігу кримінального судочинства. Детальніше про нововведення розповів перший заступник начальника УМВС – начальник слідчого управління УМВС України в Житомирській області Василь Дячук.

Статтею 2 нового КПК його завданнями окреслено захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений і жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу.

Віднині кримінальне провадження розпочинається автоматично, для чого необхідно лише подати заяву чи повідомлення про злочин, які вводяться до Єдиного реєстру досудових розслідувань. Позитив такого запровадження у значному спрощенні самої процедури подачі та відсутності підстав для відмови громадянам у реєстрації звернення.

Однією з найбільших новел КПК є те, що слідчий суддя стає однією з ключових фігур у кримінальному процесі. Особливо на стадії досудового слідства.

Іншим принциповим аспектом нового законодавства є створення умов для використання слідчими запобіжних заходів, не пов’язаних з позбавленням волі. Тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, та й то лише в тому випадку, коли інкриміноване діяння передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк понад 3 років. Якщо ж йдеться про санкції, де не передбачено позбавлення волі, то взяття під варту особи взагалі не можливе. Натомість з’являються запобіжні заходи - домашній арешт, особисте зобов’язання та особиста порука. З прийняттям нового КПК такий запобіжний захід як застава буде більш поширенішим, так як її розмір може бути від 1 до 300 тис. гривень.

Революційними, фактично, є норми, що дають можливість укладати угоди між потерпілим та обвинуваченим про примирення. Цей елемент відновного правосуддя дозволить краще врахувати інтереси потерпілої сторони. Укладання ж угод між прокурором та обвинуваченим про визнання винуватості дозволить істотно заощадити час і ресурси органів досудового розслідування й суду.

Також істотно розширено перелік злочинів, кримінальне провадження за якими здійснюється у формі приватного обвинувачення. Тобто, кримінальне провадження може бути розпочато виключно на підставі заяви потерпілого і має бути негайно завершене з ініціативи потерпілого у будь-який момент, що може істотно зменшити кількість кримінальних проваджень та осіб, притягнутих до кримінальної відповідальності.

Ще одна новела - це заборона здійснювати захист у кримінальному процесі для юристів, котрі не мають адвокатського свідоцтва. Новий КПК передбачає, що захисником може бути тільки адвокат, унесений до Єдиного реєстру адвокатів і адвокатських об’єднань.

Також новий КПК вперше вводить поняття кримінальних проступків, якими вважаються правопорушення невеликої тяжкості, що не становлять серйозної загрози для суспільства, наприклад порушення авторського права і суміжних прав, дрібна крадіжка, хуліганство. Як основне покарання за здійснення кримінальних проступків передбачено штраф. Прийняття відповідного закону про кримінальні проступки планується в найближчому майбутньому.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: