Як не дозволити шахраям зняти гроші з вашої банківської картки? » Новини Житомира
 
 


Як не дозволити шахраям зняти гроші з вашої банківської картки?

Автор: news_maker від 22-11-2012, 15:27, переглядів: 2 109

Як не дозволити шахраям зняти гроші з вашої банківської картки?

Останнім часом популярністю серед пройдисвітів користуються шахрайські схеми, за допомогою яких вони легко здобувають конфіденційні дані громадян та в подальшому знімають з їх банківських рахунків усі грошові забезпечення. Дослухайтесь до порад правоохоронців, аби не потрапити на гачок шахраїв.

Доволі зручним способом сьогодні є купівля-продаж речей через мережу Інтернет. Проте тут потрібно особливо уважними та обережними, адже у світовій павутині дуже легко стати ошуканою жертвою.

Наприклад, до продавця, який розмістив оголошення на тому чи іншому інтернет-сайті, телефонує вдаваний покупець і пропонує одразу ж здійснити передоплату на банківську картку. Зазвичай, це влаштовує продавця і він надає необхідні реквізити для здійснення платежу. Водночас шахрай з’ясовує, чи "прив’язана" банківська картка до мобільного номеру, і в разі отримання позитивної відповіді пояснює, що через кілька хвилин перерахує кошти, але йому з певної причини потрібен код, який зараз надійде власникові за допомогою смс-повідомлення. Наївний продавець дійсно за кілька хвилин отримує повідомлення, нібито зі свого банку з кодом і надає його шахраєві. А далі кошти надходять… тільки не на картку власника, а навпаки: з неї - до кишені шахрая. Адже, знаючи номер картки та таємний код, той легко знімає кошти з чужого рахунку.

Слід зазначити, що викрити такого зловмисника дуже важко, та й звинуватити в злочині практично неможливо, адже потерпілі добровільно надають йому всі дані. Найчастіше жертвами стають молоді мами, які намагаються продати речі, з яких дуже швидко повиростали їх малюки: дитячі візочки, автокрісла, іграшки тощо.

Трапляються й випадки, коли наївний власник картки добровільно повідомляє пін-код іншій особі. Приміром, 26-річний житомирянин відпочивав зі знайомими. Коли ж знадобилося дещо докупити у найближчому магазині, молодик зізнався, що грошей при собі не має. Один з товаришів довірливо вручив йому власну банківську картку та повідомив пін-код до неї. Та тільки через кілька днів виявив, що на рахунку не вистачає не 200 гривень, витрачених того дня, а двох тисяч.

Тим часом новоспечений шахрай устиг виїхати за кордон на заробітки та сподівався, що за півроку, коли він повернеться, ніхто про його витівку не згадає. Але потерпілий звернувся до міліції й зізнався, що дав себе ошукати.

Підозрюваного було оголошено в розшук. А нещодавно, він був затриманий дільничним інспектором міліції Богунського РВ УМВС.

Розслідування за ст. 190 (Шахрайство) Кримінального кодексу України триває. За вчинення подібного злочину передбачено покарання у вигляді штрафу або виправних робіт на строк до 2 років або обмеження волі на строк до 3 років.

За словами заступника начальника карного розшуку Богунського райвідділу міліції м. Житомира Володимира Гаврилюка, задля запобігання подібним прикрим випадкам потрібно дотримуватись декількох простих правил. По перше, ніколи й нікому не повідомляти пін-код та таємні коди, що надходять за допомогою смс-повідомлень від банку. Не зберігати коди та паролі доступу до банківського рахунку разом з карткою. Якщо доводиться часто розраховуватися та отримувати платежі за допомогою Інтернет-сервісу, краще здійснювати це на одну банківську картку, а решту коштів зберігати на іншому рахунку. Та й взагалі, реєструючись на різних сайтах задля здійснення платежів, варто часто змінювати паролі, не використовувати для цього номери рахунків, власну дату народження та інші дані, які легко можна з’ясувати. І звичайно, не можна нікому надавати власні платіжні картки та інші документи: адже інколи навіть ті, кому ми звикли довіряти, не можуть втриматися від спокуси збагатитися за чужий рахунок.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: