В Житомирі представники постачальних компаній розповідали про труднощі в роботі » Новини Житомира
 
 


В Житомирі представники постачальних компаній розповідали про труднощі в роботі

Автор: news_maker від 21-12-2017, 10:34, переглядів: 690

В Житомирі представники постачальних компаній розповідали про труднощі в роботі

Питання "Про державну політику цін і тарифів на енергоносії та житлово-комунальні послуги та оптимізацію їх витрат" було на порядку денному засідання територіальної тристоронньої соціально-економічної ради. Присутні почули роз'яснення фахівців про структуру тарифів та законодавчі акти, на основі має відбуватися формування цін і тарифів. Представники постачальних компаній розповідали про невідповідність діючих тарифів існуючим потребам підприємств:
"Збиток підприємства за сімнадцятий рік становить 56 мільйонів гривень. прогнозований збиток за вісімнадцятий рік в разі неперегляду тарифу буде 35 мільйонів гривень. 28.11.2017 року ПАТ "Житомиргаз" провів відкрите обговорення з питання встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу на 2018 рік. Документи для перегляду тарифу на послуги розподілу природного газу направлені до НКРЕ 07.12.2017. До відома, на цих громадських обговореннях розрахований тариф на 2018 рік ми пропонуємо в сумі 1804 гривні без ПДВ за тисячу метрів кубічних", – поінформував фінансовий директор ПАТ "Житомиргаз" Дмитро Конюх.

Прийняти рішення про зміну тарифу може лише Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Проте її робота заблокована вже більше місяця через відсутність кворуму і, за оцінками експертів, за умови дотримання всіх процедур, комісія зможе відновити роботу не раніше квітня наступного року.
В сфері постачання електроенергії для побутових споживачів поки що тарифи залишаються незмінними. Що стосується промисловості, тарифів на наступний рік немає – їх також має затверджувати Нацкомісія, яка наразі недієздатна. Ситуація в енергопостачальній компанії "Житомиробленерго" напружена, сказала фіндиректор підприємства Тамара Бабак:
"На сьогодні всі кошти за електричну енергію компанія отримує на рахунок спеціального режиму використання. Так як комісія не могла зібратися, вона не встановила алгоритм розподілу коштів для енергетиків і всі кошти, які приходять на розподільчий рахунок, стовідсотково йдуть в ДП "Енергоринок" як оплата за куповану електричну енергію. Тобто, компанія не має на сьогодні ні копійки коштів для виплати заробітної плати, для утримання мереж, для ліквідації всіх цих наслідків, для закупки палива. Працюємо на тих залишках, які у нас є на складах і за рахунок кредитних коштів, які ми беремо в банках для того, щоб люди отримували зарплату".

Долю тарифів на газ та електроенергію вирішуватиме Нацкомісія – це її повноваження. Тарифи ж на житлово-комунальні послуги встановлює місцева влада. Єдине виключення в нашій області – тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення у Житомирі, це також робить НКРЕКП. Решту тарифів – на опалення, водопостачання в інших містах і районах, обслуговування житла – встановлюють органи місцевого самоврядування. Заступник директора профільного департаменту облдержадміністрації Геннадій Забродський каже, що всі ці вищеперераховані тарифи також на сьогодні не є економічно обґрунтованими і покривають витрати від 75 % до 95 %. Однією з причин чиновник називає те, що, наприклад, в тарифі на опалення найбільша складова – це ціна на газ, яка встановлюється монопольно. А в тарифі на водопостачання – ціна на електроенергію, яку також формує монополіст. Сподівання на зміну ситуації покладають, зокрема, на Закон "Про житлово-комунальні послуги", який стане чинним з 1 липня наступного року:
"Новий закон повністю визначить на цьому ринку гравців. Ви знаєте, буде управитель, надавач послуг і споживач. Дається перехідний період для того, щоб могли якраз заключити нові договори по цьому закону і відповідно мали доступ до якісної бази надання цих послуг".

Щоправда, для формування ринку житлово-комунальних послуг ще необхідно чимало зробити. Значна роль у цьому відводиться профільній Нацкомісії, яка нині не працює.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: