Лісівники турбуються про якість своєї роботи на кілька десятків років наперед » Новини Житомира
 
 


Лісівники турбуються про якість своєї роботи на кілька десятків років наперед

Автор: news_maker від 30-11-2012, 18:12, переглядів: 1 844

Лісівники турбуються про якість своєї роботи на кілька десятків років наперед

Один з методів – створення лісонасіннєвих плантацій, які в майбутньому дадуть початок сотням і тисячам гектарів нових лісів. В цьому році подібну плантацію сосни звичайної створили в Ігнатпільському лісництві Овруцького лісгоспу. Вже через 15 років лісівники очікують збирати тут елітне насіння цієї лісової породи з покращеними генетичними властивостями. Досвід показує, що вирощені таким чином дерева мають на 30 % кращі показники продуктивності.

А поки що на лісовій ділянці площею 3 гектари набирають сил 600 саджанців, вирощених на Київській науково-дослідній станції і привезених сюди. Передувала цьому копітка праця впродовж 2 років. Науковці приїздили до Овруцького лісгоспу, визначали дерева, які за комплексом ознак значно перевершують своїх ровесників, хоча зростають в однакових умовах (такі дерева називають плюсовими). Із зібраного таким чином насіння науковці виростили сіянці в спеціальних брикетах. А перед тим, як вибрати ділянку для "елітних" саджанців – вивчали ґрунти, щоб знайти оптимальне місце проростання.

Тепер маленькі деревця потребують особливого догляду. Лісівники мають дбати, щоб маленьким деревцям і бур'яни не заважали, і щоб сонця було в міру, і щоб дикі тварини не пошкодили. До слова, на Житомирщині подібні лісонасіннєві плантації загальною площею понад 90 гектарів мають ще 4 лісогосподарських підприємства. Крім сосни, вирощують дуб і модрину. І якщо з дуба і сосни вже отримують якісне насіння, то модрини ще маленькі і насіння з них – справа хоча й недалекого, але майбутнього.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: