Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі » Новини Житомира
 
 


Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі

Автор: news_maker від 22-01-2018, 20:35, переглядів: 869

Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі

Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі, де на початку січня отруїлася мешканка 1978 року народження. Пацієнтку, яка пройшла повний дезінтоксичний курс терапії, вже виписали з лікарні.

Про це повідомляє управління охорони здоров’я ОДА та рекомендує дотримуватись методів профілактики хвороби.

За інформацією управління, причиною захворювання жительки Новоград-Волинського району була в’ялена, прикопчена риба, придбана в супермаркеті.

За словами завідувачки дорослого інфекційного відділення Новоград-Волинського міськрайТМО Ганни Левандовської, жінка звернулася до лікарні 6 січня зі скаргами на часткову втрату та помутніння зору, першіння у горлі та здуття живота. «Спочатку хвору оглянули лікарі, офтальмолог та невропатолог та одразу встановили попередній діагноз – ботулізм. Аналізи підтвердили діагноз. У той же день чоловік пацієнтки у Києві придбав сироватку від ботулізму. Ми ввели їй першу дозу сироватки, а потім ще дві дози 7 та 8 січня відповідно. Пацієнтка пройшла у лікарні повний дезінтоксичний курс терапії. І вже з 9 січня почалася позитивна динаміка лікування. 20 січня жінку виписали з лікарні», – зазначила Ганна Левандовська.

З метою профілактики ботулізму лікарі радять:
дотримуватись технології домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса та виконувати вимоги загальних правил гігієни при приготуванні страв;
перед вживанням консервованих продуктів необхідно прогрівати відкриті банки при 100°С протягом півгодини (в киплячій воді) – це приведе до руйнування ботулотоксину. Необхідно пам’ятати, що будь-які герметично закриті консерви потенційно небезпечні та можуть викликати захворювання (особливо це стосується грибів, так як їх дуже важко повністю очистити від залишків ґрунту, де міститься збудник);
зберігати продукти, що не підлягають термообробці, але також є сприятливим середовищем для накопичення токсину (солона і копчена риба, ковбаси) при температурі не вище 8-10°С;
в жодному разі не можна вживати в їжу м'ясні, овочеві чи рибні консерви, якщо банка роздута, деформована.

Довідково. Ботулізм – це дуже небезпечне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, що містять отруйні речовини (токсин), які виробляють бактерії ботулізму. Цей токсин є одним з найсильніших з усіх відомих отрут, що зустрічаються у природі.

Захворювання розвивається при вживанні заражених харчових продуктів рослинного і тваринного походження, які зберігалися в умовах дефіциту кисню без необхідної (достатньої) термічної обробки. Найбільшу небезпеку становлять консерви та продукти, призначені для тривалого зберігання (гриби, маринади, ковбаси, копчені та засолені продукти) і приготовлені в домашніх умовах, при яких неможливо дотримуватись температурного режиму, необхідного для загибелі спор збудника цієї хвороби. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки по здуттю банок, пов’язаному з накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. При цьому смак, запах і вигляд продукту не змінюються.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2-5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає у середньому приблизно добу.

Як правило, хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідке випорожнення без патологічних домішок. Це триває у середньому 20-24 години. В подальшому з'являються скарги на порушення зору – це одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує "сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "клубка" у горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі – ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. Іноді у таких хворих помилково діагностують ангіну.

Така симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м'язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкості у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

При найменшій підозрі на ботулізм хворого необхідно якнайшвидше госпіталізувати, тому що тільки у лікувальному закладі йому зможуть надати належну медичну допомогу, спрямовану на нейтралізацію, зв'язування і виведення токсинів з організму, а отже і збереження життя.

Перший у 2018 році випадок захворювання на ботулізм зафіксували у Новоград-Волинському районі

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: