В Брусилівській ОТГ хочуть облаштувати музейні кімнати при закладах культури у кожному населеному пункті » Новини Житомира
 
 


В Брусилівській ОТГ хочуть облаштувати музейні кімнати при закладах культури у кожному населеному пункті

Автор: news_maker від 23-03-2018, 23:52, переглядів: 1 609

В Брусилівській ОТГ хочуть облаштувати музейні кімнати при закладах культури у кожному населеному пункті

Музеї працюватимуть у форматі краєзнавчих світлиць, там будуть зібрані предмети побуту минулих часів, зберігатимуться записи пісень краю та проходитимуть різноманітні майстер-класи, які будуть вести місцеві народні умільці, каже начальник відділу культури, туризму та діяльності ЗМІ Брусилівської селищної ради Лариса Філоненко:
"Це і предмети побуту минувшини – посуд, одяг, але не лише це. Крім того, що там виставлять експонати, там ще будуть проводитися майстер-класи із вишивання, гончарства, різьби по дереву. Ще плануємо проводити там екскурсії для учнів, уроки краєзнавства та виховні години. Хотілося б, щоб у цій світлиці були також хоча б і на електронних носіях, але записані стародавні пісні саме цього населеного пункту".

Нині ведеться робота зі збору експонатів. Для цього працівники закладів культури подвірно обходять населені пункти, звертаючись до односельчан та дачників із проханням посприяти наповненню кімнат.
"Збір постійно буде продовжуватися, будемо шукати нові експонати. Для цього ми вже залучаємо всіх працівників культури і залучимо ще і учнів шкіл, які зможуть переговорити зі своїми бабусями і дідусями і щось знайти – матеріальну чи нематеріальну культурну спадщину".

Нині в кількох закладах Брусилівської об'єднаної громади вже почали облаштовувати краєзнавчі куточки. Створено експозиції при бібліотеках у Хомутці та Приворотті, а також у клубі в Покришеві. За словами Лариси Філоненко, за рік існування у громаді взагалі не було закрито жодного закладу культури:
"І ми затвердили базову мережу, не змінивши, фактично не втративши жодного закладу. Щоправда, є такі питання, коли клубний заклад перебуває вже в такому стані, що в нього там вже не можна проводити заходи, ми змінили адресу. Скажімо, ці ж самі заходи працівник культури буде проводити в приміщенні колишньої сільської ради, в актовій залі. В опалюваному теплому приміщенні, де він зможе писати сценарії, проводити репетиції та безпосередньо самі заходи. Так, це називається пристосоване приміщення, але ж вони працюють. Тому що село залишити без закладу культури, як на мене, просто неможливо".

Що стосується безпосередньо самих краєзнавчих світлиць, то у Брусилівській громаді сподіваються облаштувати і відкрити їх усі вже до кінця цього року.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: