Жителів області закликають перестати білити дерева, бордюри та стовпи; науковці – проти » Новини Житомира
 
 


Жителів області закликають перестати білити дерева, бордюри та стовпи; науковці – проти

Автор: news_maker від 6-04-2018, 22:08, переглядів: 4 113

Жителів області закликають перестати білити дерева, бордюри та стовпи; науковці – проти

Білити вищевказане забороняє Закон України "Про благоустрій населених пунктів", ухвалений ще в 2005 році. Заступник директора обласного департаменту містобудування, будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Геннадій Забродський підкреслює, що в Мінрегіонбуді таку практику називають атавізмом. Це і неестетично, і затратно.
"Бордюри повинні бути приведені до своєї початкової форми: якщо це граніт, він має бути прибраний; якщо навколо росте трава, вона має бути прибрана і приведена до ладу. Якщо говорити про побілку в контексті боротьби зі шкідниками, то на сьогодні для цих цілей є різноманітні ефективні розчини. В плані ж естетичного аспекту, після побілки дерева вапном половина дерева біла, а інша – чорна, бо то дощ пройде, то машина повз проїде. Після такого дерево втрачає свій естетичний вигляд. Хочу підкреслити, що в правилах не просто не рекомендується, а взагалі забороняється білити розчином вапна дерева та малі архітектурні форми".

А от науковці мають дещо інший погляд на ситуацію. Побілка є обов'язковою, адже дозволяє вберегти дерева від опіків, однак робити це потрібно ще взимку, каже професор Житомирського національного агроекологічного університету Володимир Дубовий:
"Особливо фруктові дерева потрібно білити не зараз, а в грудні, в січні – для того, щоб їх убезпечити. Але у суміші має бути і коров'як, і глина, і розчин вапна поверх цього. Вапно – це не лише природній інгредієнт, це ще й хороший антисептик. Він висушує і не дає можливості рости тим рослинним об'єктам, які шкодять росту і розвитку дерева. Альтернативи вапну не існує", – переконаний науковець.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: