Лікарі фіксують ріст смертності чорнобильців, які проживають на Житомирщині » Новини Житомира
 
 


Лікарі фіксують ріст смертності чорнобильців, які проживають на Житомирщині

Автор: news_maker від 19-04-2018, 16:38, переглядів: 1 220

Лікарі фіксують ріст смертності чорнобильців, які проживають на Житомирщині

За останній рік пішли з життя більше 5 тисяч чорнобильців. За статистикою, кожен четвертий житель області є постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС. Більше ніж 289 тисяч осіб перебувають на обліку в обласній клінічній лікарні. Щорічно збільшується і інвалідність серед цієї категорії населення. Координатор організаційно-методичної допомоги постраждалим внаслідок аварії на ЧАЕС обласної клінічної лікарні Олег Павлусенко називає найпоширеніші хвороби, на які страждають ліквідатори та постраждалі від атомного лиха:
"Це хвороби системи кровообігу: з них гіпертонічна та ішемічна хвороби серця, гострі та повторні інфаркти міокарду. Цереброваскулярні хвороби, інсульти. Дана категорія пацієнтів забезпечена безкоштовним обстеженням і лікуванням на базі обласної клінічної лікарні".

В обласній клінічній лікарні працює терапевтичне відділення радіологічного захисту, і держава гарантує безоплатне лікування ліквідаторам. Та чорнобильці бідкаються, адже лабораторні обстеження у лікарні і досі лишаються платними. Їхня вартість часто є непосильною. Говорить голова Житомирської обласної організації "Всеукраїнська чорнобильська спілка інвалідів МВС України" Валерій Очеретний:
"В обласній лікарні залишається невирішеним питання лабораторних досліджень, де чорнобильці платять кошти. Хоча є кошти, які виділяються для цього. В діагностичному центрі кошти виділені і вони використовуються за призначенням. І тому ліквідатори першої категорії вже за лабораторні дослідження не платять кошти. Але треба мати із собою копію посвідчення, копію паспорта та ідентифікаційного коду. І, будь ласка, звертайтеся, там ви пройдете все безкоштовно. А обласній лікарні потрібно іще допрацювати".

Із колізіями через спрощення чорнобильського законодавства щодня стикаються жителі зони радіоактивного забруднення на Олевщині. Як повідомив головний спеціаліст економічного розвитку Олевської міської ради Юрій Халімончук із відміною четвертої зони досі незрозумілою є градація меж та схема розподілу і надання пільг, зокрема на безкоштовне харчування дітей у школах:
"В сусідньому селі учні харчуються, бо там третя зона. А там, де була четверта зона – уже харчування забезпечують батьки за власний кошт. Така от дискримінація у нас з’явилася. Причина – не було проведено належне обстеження», – наголошує Юрій Халімончук. І додає, що Україні не вистачає дослідницького інституту, фахівці якого могли дати експертну оцінку радіологічному стану справ в Україні, і на Житомирщині зокрема.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: