У Житомирі візьмуться за модернізацію районних котелень: міська влада планує залучити кошти НЕФКО » Новини Житомира
 
 


У Житомирі візьмуться за модернізацію районних котелень: міська влада планує залучити кошти НЕФКО

Автор: news_maker від 19-12-2012, 14:34, переглядів: 1 716

У Житомирі візьмуться за модернізацію районних котелень: міська влада планує залучити кошти НЕФКО

Рішенням виконавчого комітету 19 грудня 2012 року, підтримано доцільність залучення кредиту НЕФКО для реалізації проекту «Впровадження інноваційних технологій в системі теплопостачання м. Житомира» у рамках програми «Демо-Україна», що реалізується компанією НЕФКО спільно з Мінрегіонбудом України.

Із 49 міст України, які подали заявки на участь у проекті, Житомир увійшов до 10 відібраних, посівши на конкурсних засадах третє місце.

Пілотний проект із впровадження енергоефективних технологій у системі теплопостачання планують розпочати вже з наступного року. Проект передбачає вирішення проблемних питань не лише централізовано, а й на рівні районних котелень. Адже сьогодні, крім зношених, застарілих і неефективних мереж та устаткування, є низка локальних проблем на рівні районних котелень.

До прикладу, котельня по вул. Домбровського, 30. Тут понад 40 років працюють 4 газові котли із ККД 75%. Котельня крім опалення, забезпечує гарячою водою дошкільний навчальний заклад №59 в неопалювальний період. Для вирішення питання застарілого неефективного обладнання у рамках проекту для цієї котельні передбачено заміну 4 низькоефективних котлів на два конденсаційні котли із ККД 104%, повну заміну теплових мереж району на ізольовані трубопроводи, а також встановлення у всіх житлових будинках та ДЗН №59, які обслуговує котельня, індивідуальних теплових пунктів. Крім цього, планується встановити тепловий насос для підігріву гарячої води в неопалювальний період для ДНЗ №59 для дітей з особливими потребами.

Загальний бюджет реалізації проекту складає 685,2 тис.євро. Із них: 292 тис.євро – кредит під 6% річних за фіксованою ставкою терміном на 9 років із початком виплат на 2-й рік; стільки ж – 292 тис.євро – безповоротний грант у розмірі 100% від суми кредиту та 101,2 тис.євро – співфінансування у вигляді робіт, що забезпечує КП «Житомиртеплокомуненерго».

Економія вже у перший рік роботи оновленої котельні – близько 70 тис.євро (за рахунок зменшення споживання природного газу та електроенергії). Таким чином фінансові вигоди повністю перекривають усі кредитні зобов’язання по даному проекту. Для порівняння: на виплату відсотків та тіла кредиту (292 тис.євро) щороку спрямовуватиметься близько 50 тис.євро, тоді як економія перевищуватиме витрати на 20 тис.євро.

Отже, взявши 292 тис.євро кредиту, підприємство додатково безповоротно отримує таку ж саму суму – 292 тис.євро гранту. Тоді, як відсотки за користування кредитом упродовж 9 років не перевищить 80 тис.євро.

Таким чином, Житомир отримуючи 584 тис.євро кредиту та гранту за 9 років повертає лише 382 тис.євро. Фактично понад 200 тис.євро НЕФКО надає безповоротно на запровадження даних енергоефективних заходів. Місто отримує економію енергоносіїв щороку додатково на 70 тис.євро.

Для отримання коштів необхідно пройти процедури погодження на рівні Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, 7 листопада 2012 року, Кабінет Міністрів погодив отримання Житомиром 10 млн.євро кредиту від ЄБРР та 5 млн.євро гранту Е5Р на модернізацію системи теплопостачання міста. Надходження коштів на реалізацію проекту очікують вже з 2013 року.

Коротко:


Проект: «Впровадження інноваційних технологій в системі теплопостачання м. Житомира»

Загальна вартість: 685,2 тис.євро

Кредит: 292 тис.євро під 6% на 9 років із 1-им пільговим роком.

Грант: 292 тис.євро – безповоротно.

Співфінансування КП «Житомиртеплокомуненерго»: 101,2 тис.євро – у вигляді робіт.

Сума залучених коштів на проект: 584 тис.євро.

Сума виплат по кредиту за 9 років: 382 тис.євро.

Економічний ефект: 70 тис.євро щороку за умови таких же тарифів на енергоносії.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: