У північних лісах області цвітуть орхідеї занесені до Червоної книги » Новини Житомира
 
 


У північних лісах області цвітуть орхідеї занесені до Червоної книги

Автор: news_maker від 20-06-2018, 14:16, переглядів: 1 241

У північних лісах області цвітуть орхідеї занесені до Червоної книги

На півночі області у Поліському заповіднику розквітла унікальна квітка – орхідея, любка, зозулині сльози (черевички), зозулинці, або ж, як влучно її назвали самі співробітники, - «янгол у вранішній росі».

Найбільше представників родини орхідних, безперечно, зустрічається в тропіках і субтропіках, де вони ростуть і на землі, і на деревах. В екзотичних рослин дивовижно красиві квіти, за формою схожі то на комах, які їх запилюють, то навіть на лебедів, вони можуть бути всіх барв і фарб, які тільки існують в природі.

Орхідні дуже важко розводити з насінини, адже насіння квітки за розміром нагадує пилок. Свого часу, говорить директор Поліського заповідника Сергій Жила, орхідеї опинилися на межі виживання. Це було пов’язано із штучним осушенням боліт та великим попитом на цю квітку у знахарів. Останні використовували поліську орхідею у якості природного «імуностимулятора». Козаки також варили з рослини напій - салеп, який давали пораненим чи хворим для покращення імунітету.

Цікаво, що орхідею використовували і для приготування «любовних» напоїв. «Зюзюлька», так на місцевому діалекті називають квітку, здатна була «причарувати» найвідчайдушнішого холостяка.

Сьогодні у Поліському заповіднику активно займаються питанням збільшення чисельності «зозулиних сліз». На залужених ділянках створили спеціальні плантації, де співробітники намагаються вирощувати поліську орхідею. Розвиток окремої рослини від насінини до репродуктивного (стадія цвітіння) стану триває, в залежності від виду, від 5 до 15, а іноді – і більше років та можливий лише за наявності на ділянці проростання специфічної грибниці – міцелію гриба відповідного виду, з допомогою якого і відбувається усе її подальше життя. Більше того, представники родини зозулинцевих дуже чутливо реагують на зміни умов їх зростання і навіть незначні коливання режиму освітлення, зволоження чи кислотності грунту у навколищньому середовищі призводять до негативних наслідків у життєдіяльності їх популяцій, а, часто, і до повного їх зникнення із природних оселищ.

Поліські орхідеї нараховують близько 15 видів як лісових (любки, гніздівка, коручки чемерниковидна і темно-червона, булатки довголиста і червона, черевички зозулині справжні, гудієра повзуча), так і болотних та лучних рослин (коручка болотна, м’якух болотний, пальчатокорінники Фукса, м’ясо-червоний і травневий).

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: