Закон щодо вивезення дров став би критичним для Житомирщини » Новини Житомира
 
 


Закон щодо вивезення дров став би критичним для Житомирщини

Автор: news_maker від 25-07-2018, 12:15, переглядів: 679

Закон щодо вивезення дров став би критичним для Житомирщини

Президент України заветував законопроект щодо незаконного вивезення необроблених лісоматеріалів, який прийняла Верховна Рада у другому читанні.

Таку позицію підтримують фахівці лісового господарства. Адже це могло б стати критичним для підприємств Житомирської області і принесло би значні втрати для економіки регіону.

Так, начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства Андрій Курінський зазначає, що запровадження тимчасової заборони на експорт паливних дров, який законопроект передбачає із 1 січня 2019 року, стане критичним моментом і для лісових господарств, і для екологічної ситуації в цілому.

«Для Житомирської області цей закон був би критичним. Адже 28% експортного потенціалу області стосується безпосередньо паливних дров. Більше того, у нас є проблема всихання дерев. І ту кількість дерев, яка щороку всихає, внутрішні українські підприємства внутрішні не в змозі переробити. А в результат це – економічні втрати для державних та комунальних лісопідприємств. Водночас лісові підприємства інших країн, у яких же аналогічна проблема із всиханням, будуть вельми щасливі, якби цей закон підписали. Адже для них ринок звільняється і свій сухостій вони зможуть везти та продавати, а наш – залишиться гнити в Україні за безцінь», – прокоментував законопроект Андрій Курінський.

Начальник Житомирського обласного управління лісового та мисливського господарства зауважує, що посилення відповідальності за незаконну вирубку лісу – необхідна міра. Проте не за рахунок українських господарств, які десятиліттями завоювали європейські ринки.

«На мою думку, це лобіський закон певних промислових груп, які виробляють дрова і хочуть закрити ринок для того, щоб сировина подешевшала. Адже вартість дров на європейському ринку на 15-20-30 відсотків вища, ніж на внутрішньому ринку України. А для порівняння це +200 грн на 1 куб лісової деревини. Тому думаю, що Президент проаналізував економічні ризики для України і прийняв правильне рішення», – наголошує Андрій Курінський.

Нагадаємо, що Верховна рада України 3 липня підтримала у другому читанні законопроект № 5495 «Про внесення змін до деяких законів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

Документ передбачав, що обсяг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених не повинен перевищувати 25 млн куб. метрів на рік незалежно від обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у попередньому році.

Також тимчасово, строком на вісім років з дня набрання чинності цим законом, забороняється вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту деревини паливної.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: