У Житомирі обговорили нові законодавчі умови працевлаштування людей із інвалідністю » Новини Житомира
 
 


У Житомирі обговорили нові законодавчі умови працевлаштування людей із інвалідністю

Автор: admin від 21-02-2013, 19:43, переглядів: 1 557

У Житомирі обговорили нові законодавчі умови працевлаштування людей із інвалідністю

Ознакою справедливого суспільства на сьогодні є гарантованість громадянам, котрі в силу певних обставин опинилися в складних життєвих ситуаціях або потребують додаткового соціального захисту, отримати допомогу у сприянні позитивного вирішення зазначених проблем. Особливість працевлаштування людей із інвалідністю в нових законодавчих умов розглядалася під час круглого столу «Працевлаштування людей з інвалідністю в контексті нового Закону України „Про зайнятість населення“», що проходив в інформаційно-консультаційному пункті Житомирського міського центру зайнятості для осіб із обмеженими фізичними можливостями.
За статистичними даними, минулого року завдяки роботі фахівців Державної служби зайнятості та зокрема обласного центру зайнятості допомогу з працевлаштування отримали 526 осіб, що суттєво перевищує показники 2011-го року (426 осіб). «Основним напрямком своєї роботи у 2012-му році ми визначили надання дотацій роботодавцям саме категорії осіб з обмеженими можливостями (101 особа). Окремою послугою є створення власного бізнесу, якою скористалися десятеро осіб, відкривши власну справу за напрямками: рекламні послуги, проведення аудиту, надання консультацій із законодавства, ремонт автомашин, а також торгівля продовольчими та непродовольчими товарами», – пояснила начальник відділу сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Наталя Гончарук. При цьому посадовець відзначила, що на сьогодні робота служби зайнятості в області, пов’язана з працевлаштуванням осіб із обмеженими фізичними можливостями, набуває все більшої актуальності: «в інформаційно-консультаційному пункті центру проводиться безпосереднє обслуговування таких людей».
До того ж, на сьогодні у своїй діяльності Державна служба зайнятості забезпечила вільний доступ до всіх 22-х приміщень центрів зайнятості в області, а також безперешкодний доступ до всіх інформаційних матеріалів як щодо питань роботи служби, так і стосовно надання послуг особам у межах чинного законодавства.
З 1 січня цього року вступив у силу Закону України «Про зайнятість населення» у новій редакції, що визначає законодавчі підстави обслуговування осіб із обмеженими фізичними можливостями. Так, наразі особа, котра зареєструється у Службі зайнятості для пошуку роботи, має змогу за відсутності підходящих вакансій набути статусу безробітної не за 8 діб після реєстрації, як це було раніше, а з першого дня. «Відповідно допомога по безробіттю їй призначається після 8-го дня з моменту проходження реєстрації. При цьому реєстрація осіб у Службі зайнятості можлива незалежно від реєстрації місяця проживання особи, а в будь-якому центрі за бажання особи», – зауважила Наталя Гончарук. На сьогодні розмір допомоги по безробіттю збільшився до 882 грн. для застрахованих осіб (особи, котрі працюють та сплачують єдиний соціальний внесок до Пенсійного Фонду України) та 544 грн. – для незастрахованих.
Разом із тим, зміни у Законі України «Про зайнятість населення» вплинули і на перегляд роботи з категоріями осіб, котрі потребують додаткових гарантій у сприянні з працевлаштування (в їх числі – і особи з обмеженими фізичними можливостями). Так, статтею 14-ю Закону визначається, що до таких осіб належать один із батьків або особа, яка їх замінює, котрі виховують дітей віком до шести років, до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, котрі виховують дитину-інваліда з дитинства без обмеження за віком або інваліда І групи. Тоді як у попередній редакції Закону до цієї категорії належали лише жінки. Також з 1 січня до цієї категорії належать особи, котрим до настання пенсійного віку, згідно зі статтею 26-ю Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», залишилося менше 10-ти років.
Також законодавчо встановлено, що особи з обмеженими фізичними можливостями тепер належать і до категорії соціально незахищених осіб. Однак стосовно них і решти вже зазначених категорій громадян діє квота у розмірі 5 %. Хоча для осіб з обмеженими можливостями чотиривідсотковий норматив за Законом України „Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні“. «Таких осіб ми працевлаштовуємо на квотну категорію залежно від визначеної категорії. Крім того, раніше бронювання робочих місць здійснювалося за пропозиціями Служби зайнятості до місцевих адміністрацій, на сьогодні ж ці функції виконує безпосередньо роботодавець, котрий, відповідно до Закону України „Про зайнятість населення“, щороку повинен подавати до Служби інформацію стосовно працевлаштування таких осіб на зазначені робочі місця», – конкретизувала начальник відділу сприяння працевлаштуванню обласного центру зайнятості Наталя Гончарук.
Варто зауважити й на тому, що за старою редакцією Закону, обмеження допомоги по безробіттю визначалося рівнем середньої заробітної плати (на Житомирщині цей показник не перевищував 3000 грн.), нині ж обмеження є загальним для всіх областей: розмір допомоги не може перевищувати чотирикратного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (понад 4000 грн.).
Ще одним нововведення нового закону стало скасування надання дотацій роботодавцям. Натомість з’явилася інша, передбачено нормативним актом, послуга – компенсація Єдиного соціального внеску.

У Житомирі обговорили нові законодавчі умови працевлаштування людей із інвалідністю

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: