Сімейний лікар у Довбиській ОТГ отримує до 13 тис. грн щомісяця » Новини Житомира
 
 


Сімейний лікар у Довбиській ОТГ отримує до 13 тис. грн щомісяця

Автор: news_maker від 24-02-2019, 14:59, переглядів: 1 392

Сімейний лікар у Довбиській ОТГ отримує до 13 тис. грн щомісяця

Завдяки реформі медицини, що стала можливою за рахунок децентралізації, не лише жителі відчувають зміни у системі. А й лікарі, які відтепер працюють за схемою «гроші ходять за пацієнтом», – якісно обслуговуючи тих людей, які підписали із ними декларацію, отримують у 2-3 рази більшу заробітну плату.

Комунальне некомерційне підприємство «Довбиський селищний центр первинної медико-санітарної допомоги» – один із перших закладів Житомирщини, який заключив договір із Національною службою здоров’я України. За сім місяців роботи – із 1 липня 2018 року по 1 березня 2019 року – заклад у Баранівському районі отримав 2 млн 940 тис. грн за пацієнтів, які підписали декларації із лікарями.

Сімейний лікар та за сумісництвом т.в.о. керівника у Довбиському ЦМПСД Анна Бобер зізнається, що ні на хвилину не сумнівалась у реформі медицини, адже реально розуміла, що від нової системи виграють усі – і жителі Довбиської ОТГ, і лікарі, і медперсонал.

І зараз щиро радіє тому, що не помилилась: «Ми пішли у першу хвилю підписання договорів із НСЗУ і по-новому працюємо із 1 липня 2018 року. У нас активно йшла приписна кампанія уже з перших місяців, адже всі живемо у відносно невеликому смт, де всі один одного знають і поважають. Люди приходили підписувати декларації і по знайомству, і за рекомендаціями. У штаті ЦМПСД працює 5 сімейних лікарів, 1 терапевт, 20 медсестер та інший персонал – загалом близько 50 працівників. Центр наразі обслуговує майже 9 тисяч осіб».

Не приховуючи деталей, пані Анна розповідає про те, як змінився рівень заробітної плати у лікарів. У їхньому Центрі розрахунок заробітної плати визначається у Центрі саме за кількістю підписаних декларацій.

«Сімейні лікарі та терапевт заробляють у нас від 8 до 13 тисяч гривень відповідно до кількості підписаних декларацій. Це у рази більше, ніж вони мали до реформи на первинці. Зарплата медсестер збільшилась мінімум на 30 відсотків. Крім цього, кожен із персоналу наприкінці року отримав премію за роботу, як новорічний бонус. Особисто я працюю лікарем уже 34 роки, досвід є, і зараз зі мною підписали 1800 декларацій. Якщо порівнювати заробітну плату до і після реформи, то різниця дуже відчутна та значима. Раніше я працювала на півтори ставки і отримувала 5200 гривень зарплати, зараз же вона збільшилась більш, ніж у 2 рази. А повірте, що для сільської місцевості це чимало. За 2016-2017 роки такого зростання заробітної плати не було і додаткових премій ми не отримували», – акцентує сімейний лікар.

На жаліється керівник ЦМПСД і на графік, і на навантаження. Адже і до підписання декларацій роботи вистачало. 40 людей на прийомі у пані Анни – це була норма: «Знаєте, ми живемо у сільській місцевості і тому, як «хатні лікарі», приймаємо людей і вечорами вдома за необхідності. Тому мені особисто до навантаження не звикати. Проте зараз ми зробили кожному графік роботи, який зручний лікареві. Наприклад, у мене: з 9 до 10 год. вільний прийом, з 10 до 12 год. – прийом по запису, з 12 до 13 год. знову вільний прийом, потім перерва на обід, з 14 до 15 год. – виклики, і потім знову вільний прийом».

Так як у закладі працює «Поліклініка без черг», пацієнти в основному записуються на прийом. І, як зазначає лікар, такий метод роботи дуже зручний. Адже і людей це влаштовує, і лікарі координують свій час.

«Звичайно, коли у людини висока температура або ж маленька дитина, серцевий приступ, то ми приймаємо пацієнта поза чергою. Але при цьому ми пояснюємо ситуацію пацієнтам. І люди з розумінням ставляться до таких ситуацій. Взагалі від жителів ОТГ я не чула негативних відгуків – вони не бігають від лікаря до лікаря, а мають власного, здають безкоштовні базові аналізи та консультуються із будь-яких питань. Наразі ми працюємо над ліцензією для лабораторії. Адже в першу чергу ми працюємо для людей і у Довбиській ОТГ це цінують», – із задоволенням розповідає пані Анна.

Як лікар, вона задоволена усім проявам медичної реформи в Україні: «У той час, коли ми звикли жорсткого дефіциту, зараз маємо достатньо медикаментів, бензину, канцтоварів, упорядкований графік роботи та значно вищі заробітні плати. Тим більше приміщення центру у нас оновлене за кошти ДФРР, у нас тепло та комфортно. Тому я – прибічник реформи медицини і вважаю її дійсно потрібною і працівникам охорони здоров’я, і жителям. Адже це приносить усім позитивний та ефективний результат».

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: