Як святкували масляну на Бердичівщині » Новини Житомира
 
 


Як святкували масляну на Бердичівщині

Автор: admin від 18-03-2013, 18:52, переглядів: 2 845

Як святкували масляну на Бердичівщині

Тиждень перед Великим постом за часом збігається з святом проводів зими і зустрічі весни. У східних слов'ян це свято отримало назву «Масляна». За традицією це свято зустрічають зі столами, які ломляться від млинців та інших наїдків і пиття.
Підтримавши ініціативу голови Бердичівської райдержадміністрації Володимира Збаражського,16 березня на території оздоровчого табору «Березовий гай» в с. Скраглівка відсвяткувати «Масляну» жителі району.
В цей день на Бердичівщину завітали делегації Ружинського та Попільнянського районів. З вітальним словом до громади району звернулись голова Бердичівської райдержадміністрації Володимир Збаражський, голова Бердичівської районної ради Микола Стороженко, депутат Житомирської обласної ради Василь Сухораба, голова Ружинської райдержадміністрації Володимир Бондарчук, заступник голови Попільнянської РДА Василь Зарічний, представник народного депутата України Анжеліки Лабунської Володимир Пономарчук. Всі вони побажали присутнім добра, щастя, удачі, гарно відсвяткувати «Масляну» та з чистим серцем розпочати період Великого посту. Гості з Ружинщини привезли музичні вітання для гостей, чим неабияк порадували присутніх, адже українська пісня - то найкращі ліки від усіх негод.
Голови громад району представили щедрі столи з улюбленими стравами, і звичайно, з млинцями. Та й гостинні господині, що представляли свої млинці на святі, були такі ж щирі і привітні, як наша українська земля. Протягом усього дійства звучали веселі пісні від творчих колективів районного будинку культури . Для молоді та дітей було організовано забави та конкурси. Усім переможцям було вручено призи та сувеніри.
Під час святкування було оголошено конкурс на кращі млинці і вареники. Журі намагалось врахувати всі особливості представлених млинців: їх форму, начинку і навіть колір тіста, ну і звичайно, не без уваги залишилась презентація столів та вбрання господинь. Визначити кращих з кращих було дуже важко, але переможцями стали такі сільські громади: перше місце - Бистрицька та Скраглівецька сільскі ради, друге — Гардишівка, Хажин і Маркуші, третє місце дісталося селам Іванківці, Райгородок та Никонівка. Представники районної влади вручили переможцям призи та дипломи.
Не обійшлося свято без традиційного спалення опудала, що символізувало прихід весни та прощання з зимою. Веселий танок навколо вогнища закружляв всіх присутніх, що ще більше додало святкового настрою.
Смачними були бердичівські млинці, і ті, хто їх коштували приказувати так: «перший млинець - на радість, другий - на щастя, третій - на любов, а потім ще з'їм по млинцю за віру, розуміння, терпіння, здоров'я, вірність, удачу, відданість, багатство і виповнення мрії».
Святкування «Масляної» вдалося на славу, адже присутні вдосталь натанцювались, насмакували млинців та ще й призи отримали.
Насамкінець голова райдержадміністрації Володимир Збаражський пообіцяв присутнім, що подібні свята будуть відроджуватись і спільно, як одна родина, ми будемо їх святкувати.

Як святкували масляну на Бердичівщині

Як святкували масляну на Бердичівщині

Як святкували масляну на Бердичівщині

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: