Глава Уряду відзначив, що у Житомирі один з найнижчих тарифів на тепло в Україні » Новини Житомира
 
 


Глава Уряду відзначив, що у Житомирі один з найнижчих тарифів на тепло в Україні

Автор: news_maker від 10-03-2019, 22:48, переглядів: 1 141

Глава Уряду відзначив, що у Житомирі один з найнижчих тарифів на тепло в Україні

Ціна на тепло в оселях українців залежить не стільки від ціни газу, скільки від вартості виробництва, чіткого обліку споживання та заходів енергозбереження. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час селекторної наради, присвяченої питанням тарифоутворення на тепло та гарячу воду для населення, повідомляє Урядовий портал.

Глава Уряду наголосив, що сьогодні в регіонах «є над чим замислитися».

«Ціна на газ для теплопостачальних організацій – однакова. Але коли ми дивимося на тарифи на тепло, то у нас є різниця серйозна щодо вартості тепла в одних містах та в інших, - сказав Глава Уряду. – Вартість тепла й води залежить від технології виробництва, обліку та заходів енергозбереження».

Прем’єр-міністр навів кілька прикладів, як саме коливається вартість однієї гКал тепла в різних містах. За його інформацією, в Івано-Франківську 1 кГал тепла коштує 1312 грн, у Житомирі – 1389 грн, Маріуполі – 1303 грн, у Вінниці – 1375 грн, Києві – 1317 грн. Разом з тим у Луцьку – вже 1847 грн, у Кропивницькому – 1852 грн, Чернігові – 1737 грн.

«Вартість гКал тепла при сьогоднішньому газі менше, ніж 1400 грн це можливо. Вінниця це зробила, Маріуполь зробив, Житомир зробив, Франківськ, Одеса, Київ, Хмельницький, Тернопіль це зробили і ви можете зробити. Так не буває, що одні можуть, а інші – ні», – заявив Глава Уряду.

«До чого тут ціна газу? Що для Луцька, що для Івано-Франківська ціна газу однакова! – зазначив Володимир Гройсман. – Але при однаковій ціні на газ маємо різницю 30-40% на вартість тепла. Я розумію, що різниця може бути. Але через те, що технології виробництва різні. І тут виникає питання: а що зробили місцеві керівники, адже більшість ТКЕ належить муніципалітетам?»

Прем’єр-міністр навів й інші дані. Так, минулого року на проекти саме з модернізації комунальних мереж та на підготовку до опалювального сезону 2018-2019 років було виділено 12,5 млрд грн. Проте витрачено лише 3 млрд грн.

«Сьогодні у нас 20 тис. км мереж. Скільки відремонтували, знаєте? Лише 240 км мереж. Відчуваєте різницю? Ми з 12,5 млрд тільки 3 направили на ці цілі, – сказав Глава Уряду. – Аварійних мереж в країні – 7 тис. км. І власники їх – місцева влада. Це ваша відповідальність!»

Володимир Гройсман звернув увагу й на те, що відсутність енергозбереження веде до втрат при транспортуванні тепла на рівні близько 15%. Саме тому, звертаючись до місцевих голів, Глава Уряду наголосив, що потрібно системно підійти до вирішення питання.

«Закликаю міських голів – подайте чіткий план модернізації й розвитку ЖКГ на 2019-2020 роки. І хотів би, аби більшість коштів інвестували в котельні, у мережі, – сказав Володимир Гройсман. – Не гоніться за дешевою славою, яка потім дорого обходиться людям».

Нагадаємо, у 2018 році КП «Житомиртеплокомуненерго» відремонтувало 146,6 км тепломереж, більше 7 км – повністю замінили. У 2019 році буде повністю замінено 12 з 35 теплотрас.

Як повідомлялося раніше, в минулому міжопалювальному сезоні 2018-2019 років в місті було встановлено 66 індивідуальних теплових пунктів (ІТП), які підтвердили високі показники по економії теплової енергії.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: