Вулиця Мануїльського, провулки і проїзд » Новини Житомира
 
 


Вулиця Мануїльського, провулки і проїзд

Автор: admin від 24-03-2013, 18:42, переглядів: 4 519

Вулиця Мануїльського, провулки і проїзд

Вул. Мануїльського знаходиться у північній, привокзальній частинах міста і на Путятинці. Забудова формувалася в основному з другої пол. XIX — поч. XX ст.
Починається з кутка в районі р. Путятинки і закінчується на вул. Ватутіна. Довжина 2,9 км. Історична назва Міщанська вулиця. Вона пояснюється тим, що на вулиці в основному оселялися представники середнього прошарку міського населення — міщани (тобто міські жителі). У 1919 р. Міщанська була перейменована на вул. Вінниченка, але назва не прижилася. У 1928 р. дістала назву вулиця Мануїльського на честь українського державного діяча, представника України під час формування 00Н Дмитра Мануїльського, який певний час жив і працював в Житомирі. У 1958 р. вул Мануїльського була прорізана від вул. Північної (тепер Яна Гамарника) до вул. Транзитної (тепер Ватутіна). Вул. Мануїльського на дільниці між вул. Гагаріна і Котовського у 1961 р. була капітально реконструйована: заасфальтована і розширена і з того часу перетворилася на важливу внутріміську транзитну магістраль, що з'єднує район Смолянки з привокзальною, а після такої ж реконструкції на ділянці між вулицями Котовського і Ватутіна у 1978 р., — з північною частиною міста. Від вулиці Мануїльського беруть початок чотири однойменних провулки і проїзд. 1-й Мануїльського пров, закінчується у 1-му Гоголівському пров., довжина 260 м.; 2-й Мануїльского пров. закінчується на Гоголівській вул., довжина - 210 м.; 3-й Мануїльського пров. закінчується у пров. Бджолиному, довжина — 150 м.; 4-йМануїльського пров. закінчується кутком, довжина — 200 м. Мануїльського проїзд почав забудовуватися у 1955 р. В'їзд до 3-го пров. Мануїльського у 1967 р. був перекритий новим п'ятиповерховим будинком, і тепер він починається з двору цього будинку.

1-й Мануїльського провулок виник у 1901 р. і дістав назву провулок Собіщанської — за прізвищем влас¬ниці цієї землі Антоніни Собіщанської. У наступні роки він зазнав ряд топографічних і топонімічних змін, У довоєнні роки існувала лише перша частина провулка (від вул. Мануїльського до повороту—перед вул. Східною), яка тоді мала назву провулок Собіщанського. 3 1952 р. перейменований на Поліський провулок. Друга частина на початку XX ст. мала назву 2-ї; Дмитрівський пров., за радянських часів — у повоєнні роки називалась Ломаним провулком і складалась фактично з двох окремих частин, остання передбачалася як нова проектна вулиця з виходом на Східну вул. Але її прорізка так і не відбулася. У 1958 р. Ломаний пров. був з'єднаний з уже існуючим провулком Собіщанського і злився з 1-м Манільського провулком. 2-й Мануїльського пров. виник у 1954 р. Мануїльського 3-й пров. у 1930-х р. маг назву Міщанський провулок, перейменований в 1958 р. 4-й Мануїльського пров. виник і названий в 1958 р.
Вулиця Мануїльського, провулки і проїзд

Категорія: Вулиці Житомира

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: