На Житомирщині створюються всі умови для розвитку дитячої творчості » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині створюються всі умови для розвитку дитячої творчості

Автор: admin від 27-03-2013, 18:02, переглядів: 2 702

На Житомирщині створюються всі умови для розвитку дитячої творчості

Про плани на 2013 рік, Рік дитячої творчості, та про хід виконання Нових соціальних ініціатив Президента України: діти – майбутнє України, спілкувалися із заступником начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Ольгою Липовецькою.
- 2013 рік Президентом України оголошено Роком дитячої творчості. Які заходи будуть проводитися в області з цього приводу, як підтримується ця ініціатива Президента?
- Рік дитячої творчості буде максимально насичений різноплановими заходами для дітей та учнівської молоді (фестивалями, конкурсами, турнірами, змаганнями тощо), що допоможе їм проявити себе у різних видах творчої діяльності. Упродовж січня-березня 2013 року вже проведено конкурс-захист науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук, виставку-звіт молодої наукової генерації Житомирщини Президенту України «Високотехнологічні здобутки молодого покоління», предметні турніри, змагання з технічних видів спорту, виставки робіт юних умільців з декоративно-прикладного мистецтва. Так 28 лютого 2013 року делегація учнів гідно представляла Житомирщину у м. Києві на Всеукраїнській виставці-звіті дитячої творчості «Країна юних майстрів».
Для обдарованої учнівської молоді передбачено стипендії. У містах Житомирі, Коростені, Новограді-Волинському міськими головами та головою Новоград-Волинської районної державної адміністрації запроваджено щомісячну стипендію у розмірі 50-100 гривень для переможців учнівських олімпіад, конкурсів, турнірів, фестивалів, змагань. У інших містах та районах області запроваджено заохочення обдарованої учнівської молоді у кінці навчального року грошовими преміями та цінними подарунками. Учні з числа обдарованої молоді направляються на відпочинок та оздоровлення до МДЦ «Артек».
- Скільки дітей в області охоплено заняттями в гуртках позашкільних навчальних закладів?
- Відповідно до Плану заходів з організації та проведення в області Року дитячої творчості розширено мережу гуртків позашкільних навчальних закладів. Наразі в області функціонує 67 позашкільних навчальних закладів, у гуртках та секціях розвивають свої здібності 52956 учнів, що становить 41,2% від їх загальної кількості (у 2009 році – 36279 учнів, 22% від загальної кількості). До 2014 року планується довести показник охоплення учнів гуртковою роботою у позашкільних навчальних закладах до 70%.
За показниками охоплення дітей позашкільними навчальними закладами область увійшла у десятку перших в Україні, а у рейтингу діяльності позашкільних навчальних закладів еколого-натуралістичного спрямування Житомирський обласний центр еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді зайняв І місце в Україні.
- Що заплановано на 2013 рік в рамках нових соціальних ініціатив Президента України: діти – майбутнє України?
- У рамках Нових соціальних ініціатив Президента: діти – майбутнє України створюються умови кожній дитині для розвитку її творчих здібностей у дитячих садках та загальноосвітніх навчальних закладах. 47% дітей охоплені гуртковою роботою у загальноосвітніх навчальних закладах. Збільшено на 25% у порівнянні з минулим роком кількість дітей, охоплених спортивними гуртками та секціями. У 2013 році заплановано провести модернізацію дитячих спортивних майданчиків у загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладах.
Міністерству освіти і науки України внесено пропозиції щодо удосконалення законодавства в частині фінансування системи позашкільної освіти, а саме внесення змін до Бюджетного кодексу України в частині передачі фінансування позашкільних навчальних закладів до загального фонду бюджету.
- Як реалізовуватиметься у 2013 році Президентська програма для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України» в Житомирській області?
- У 2013 році започатковується в області Президентська програма для найталановитіших дітей «Інтелектуальне майбутнє України». З метою створення умов для доступності молоді до якісної позашкільної освіти, задоволення потреб обдарованих дітей та молоді у напрямку пошукової, науково-дослідницької діяльності у цьому році вирішено питання створення на базі обласного центру науково-технічної творчості молоді структурного підрозділу Мала академія наук. Завдяки функціонуванню підрозділу на базі сільських шкіл відкрито 28 гуртків, керівниками яких призначено педагогів, учні яких неодноразово показали високі результати у інтелектуальних конкурсах, змаганнях тощо. Всього у наукових товариствах та філіях МАН займаються пошуковою, науково-дослідницькою роботою близько 10 тис. учнів.
- Якою є участь управління освіти і науки в підготовці Всеукраїнського форуму творчої молоді України у сфері високих технологій? Що планується в рамках Форуму та виставки?
- Управління освіти і науки облдержадміністрації є співорганізатором проведення в області Всеукраїнського форму творчої молоді України у сфері високих технологій, який планується провести у червні 2013 року до Дня молоді. Зокрема, управлінням планується провести у ході форуму виставку, де юні конструктори-початківці представлять радіокеровані моделі техніки, діючі самохідні та радіокеровані моделі, спортивно-технічні моделі автомобілів, суден, літаків, ракет, експонати історико-технічного стендового моделювання. Юні дослідники Малої академії наук України звітуватимуть своїми оригінальними комп’ютерними розробками та винаходами у фізико-математичному, технічному, природничому і суспільно-гуманітарному напрямах. Юннати поділяться досвідом проведення досліджень з вирощування екологічно чистої продукції, використання органічних технологій, представлять живий куточок «Зооленд», дослідну лабораторію Космічна біологія». Юні туристи та краєзнавці будуть експонувати археологічні, геологічні раритети, знайдені під час археологічних, етнографічних і краєзнавчих експедицій «Історія міст і сіл України», «Моя батьківщина – Україна», «Мій рідний край». Під час заходу його учасники матимуть змогу ознайомитися з досягненнями своїх однолітків, поділитися власними здобутками, обмінятися враженнями.
Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: