Житомирські школярі обговорювали в Києві недоліки нового Закону про вищу освіту » Новини Житомира
 
 


Житомирські школярі обговорювали в Києві недоліки нового Закону про вищу освіту

Автор: admin від 29-03-2013, 09:43, переглядів: 1 446

Житомирські школярі обговорювали в Києві недоліки  нового Закону про вищу освіту

В Києві 28 березня в приміщенні видавництва «Смолоскип» відбувся організований школярами всеукраїнський круглий стіл «Наслідки можливого нівелювання ролі зовнішнього незалежного оцінювання при вступі до вищих навчальних закладів», участь в якому взяли й учні з Житомира
Організували й провели круглий стіл з власної ініціативи самі школярі, які обєдналися в соцмережах. Загалом вийшов розширений київський круглий стіл, де крім столичних школярів були старшокласники Житомирщини, Чернігівщини, Черкащини, Львівщини, Волині, Івано-Франківщини, Дніпропетровщини, Київщини.
Школярі констатували, що зовнішнє незалежне оцінювання, запроваджене у 2008-му році, було великим кроком вперед на шляху до побудови в Україні прозорої та чесної системи вступу до вищих навчальних закладів. Саме завдяки запровадженню ЗНО, протягом останнього п’ятиріччя рівень корупції при вступі до вишів значно впав, що дозволило великій кількості талановитих дітей, в т.ч. із віддалених куточків України, вступити до престижних вищих навчальних закладів відповідно до своїх знань та здібностей. Але зареєстрований у Верховній Раді України законопроект «Про вищу освіту» авторства Ківалова, Калетніка і Сороки загрожує нівелювати роль ЗНО, оскільки вводить вступні іспити.
Також учасники круглого столу відзначили, що ЗНО здобуло високу довіру в суспільстві й продемонстрували це за допомогою презентації,складеної на основі даних кількох загальноукраїнських соціологічних опитувань, проведених за три останніх роки. За даними останнього соцопитування (жовтень 2012 року) довіряють ЗНО 49% населення, не довіряють – 27%, решта не змогла визначитись. Натомість вступні іспити підтримують лише 27%. Особливо високим рівень підтримки ЗНО є серед тих, чиї діти, діти рідних та близьких або вони самі вступали до ВНЗ за результатами ЗНО, тобто безпосередньо стикалися з системою вступу. Серед цієї групи населення довіряють ЗНО 64%, не довіряють – 26%. Було також зазначено, що серед виборців Партії регіонів, яку представляють автори законопроекту, рівень підтримки ЗНО за деякими показниками навіть вище, ніж в середньому у суспільстві. Так, серед виборців Партії регіонів погоджуються з тим, що ЗНО ставить всіх в рівні умови, 56%, тоді як не погоджуються – 26,5% (в суспільстві в цілому ці цифри становлять відповідно 52,4% і 25,4%). З тим, що ЗНО дало змогу обдарованим дітям вступити до будь-якого ВНЗ, навіть найпрестижнішого, серед електорату ПР погоджуються 52,3%, не погоджуються – 28,7% (в суспільстві відповідно 49,5% і 27,4%). З тим, що ЗНО зменшило рівень корупції при вступі до ВНЗ погоджуються 41,3%, не погоджуються – 38% (в суспільстві – 36,1% і 36,9%). З тим, що впровадження ЗНО стало кроком до справедливості у державі погоджуються 40,5%, не погоджуються – 34,4% (в суспільстві – 37,2% і 32,4%).
Таким чином виходить, що Партія регіонів зі своїм законопроектом «Про вищу освіту» йде проти волі не лише більшості населення України, а й проти волі власних виборців, кількість яких останнім часом і так зменшується.
Школярі представили також жартівливу презентацію в карикатурах, чим відрізняється вступ за ЗНО і за іспитом, і які будуть наслідки того та іншого вступу. Порівняння були явно не на користь вступних іспитів.
У доповідях була висвітлена історія ЗНО в Україні та світі, показана світова тенденція до переходу до ЗНО, яке застосовується майже у всіх країнах за винятком частини африканських, азіатських й латиноамериканських (в т.ч. й на всьому пострадянському просторі за винятком Таджикистану, де ЗНО планують ввести з 2014 року), і лише в Україні із ЗНО чомусь розпочали боротьбу.
Старшокласники, які невдовзі стануть абітурієнтами, прийняли резолюцію в якій висловили занепокоєння тим, що законопроект «Про вищу освіту» авторства Ківалова-Калетніка-Сороки у разі прийняття та набуття чинності поверне до вступних кампаній масове хабарництво і корупцію та зажадали припинення спроб нівелювати роль ЗНО. Вони закликали не зменшувати роль ЗНО, а працювати над вдосконаленням тестових завдань й вказали можливі шляхи до цього – впровадження популярного у багатьох країнах тесту загальної навчальної компетенції для вимірювання здатності до навчання, надання права вищим навчальним закладам самим встановлювати вагові коефіцієнти , коли бали з профільних предметів множаться на встановлені університетами коефіцієнти, а також встановлювати пороги – достатню кількість балів з непрофільних предметів, які необхідно набрати для вступу на ту чи іншу спеціальність. Також були висловлені думки про необхідність застосування при вступі вагових коефіцієнтів для оцінок в шкільному атестаті в залежності від спеціальності, на яку вступає абітурієнт, й про проведення випускних іспитів за системою ЗНО, аби підвищити об’єктивність оцінювання шкільних знань.
Старшокласники зазначили, що не можна пасивно сидіти й спостерігати, коли їм намагаються обмежити право на чесний вступ до вищих навчальних закладі, і що потрібно протидіяти цьому всіма доступними способами.
Неочікувано для школярів на круглий стіл в якості гостей завітали представники Українського центру оцінювання якості освіти. Певний час вони побули як слухачі, а потім самі почали брати участь в дискусіях. Це були єдині, окрім журналістів, «дорослі» в залі, де проводився круглий стіл. Представники УЦОЯО позитивно оцінили зацікавленість школярів освітніми процесами й порадили старшокласникам збиратись та обговорювати свої проблеми частіше.

Коментар Олександр Чорний, житомирська ЗОШ № 28, 11 клас
- Про круглий стіл почув від знайомого з Києва, і погодився без вагань. Попри всі труднощі, особливо з доїздом, все ж зміг приїхати. Круглий стіл був присвячений законопроекту "Про вишу освіту" запропонований Ківаловим, Калєтніком та Сорокою. Згідно цього проекту, мають повернути вступні іспити при вступі до вишу. На жаль, з абітурієнтами ніхто не рахується. Особисто мене обурило те, що пан Калєтнік посилається на статистику, яка є явно липовою, мовляв 80% абітурієнтів проти ЗНО і хотіли б повернути вступні іспити. В кого не запитував, про подібні опитування вперше чули. Звичайно, ЗНО має багато мінусів та не є досконалим, але ж ця модель набагато краща ніж пропонується в законопроекті. Тому, на круглому столі ми обговорювали можливі наслідки прийняття цього проекту, чим це може загрожувати середньостатистичному абітурієнту, мінуси ЗНО та шляхи їх вирішення, Зачепили також проблеми середньої освіти, адже більшість проблем починається саме тут. Вкінці була написана резолюція з пропозиціями абітурієнтів щодо змін в освіті. Сподіваємось, можновладці дослухаються до нас.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: