Житомирські поліцейські викрили шахраїв, які під приводом зателефонувати забирали чужі ґаджети » Новини Житомира
 
 


Житомирські поліцейські викрили шахраїв, які під приводом зателефонувати забирали чужі ґаджети

Автор: news_maker від 26-03-2020, 13:51, переглядів: 1 529

Житомирські поліцейські викрили шахраїв, які під приводом зателефонувати забирали чужі ґаджети

Уранці 24 березня до Житомирського відділу поліції звернувся 24-річний житель Рівненської області із повідомленням про ошуканство. Чоловік розповів, що близько години тому він знаходився неподалік автовокзалу по вул. Київській. Саме там до нього звернувся незнайомець з проханням терміново зателефонувати. Відтак заявник віддав йому до рук мобільний, а прохач неочікувано швидко зник з поля зору.

Поліцейські опитали на місці події ймовірних свідків та очевидців, вивчили записи з камер відеонагляду, розташованих неподалік. У результаті оперативники карного розшуку з’ясували, що до вчинення правопорушення причетний 38-річний житомирянин. Його доставили до поліційного відділу для встановлення всіх обставин події. Чоловік визнав свою провину, втім, за його словами, телефон встиг продати. Відтак нині поліцейські встановлюють місце знаходження ґаджета.

Також житомирські дільничні офіцери поліції зібрали докази причетності 39-річного жителя обласного центру до шахрайства, вчиненого за схожим сценарієм. Встановлено, що наприкінці минулого року чоловік попросив зателефонувати у 33-річного житомирянина та заволодів його мобільним.

Відтак нині за обома фактами тривають досудові розслідування за ст. 190 (Шахрайство) КК України. Законодавством за заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою передбачено покарання у вигляді штрафу до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк до 240 годин, або виправних робіт на строк до 2 років, або обмеження волі на строк до 3 років.

Водночас поліцейські зауважують, що вберегтися від подібного роду злодіянь цілком реально, для цього варто запам’ятати самим та розказати дітям, близьким та знайомим деякі правила:

- не передавайте нікому до рук свої телефони, планшетні комп’ютери та іншу техніку, якщо з таким проханням до вас звертаються на вулиці незнайомці під різними сумнівними приводами;

- у випадку, коли до вас звертаються з проханням терміново зателефонувати під приводом викликати «швидку допомогу», повідомити про злочин, інших екстремальних обставин – зробіть це самі, уточнивши адресу та дані того, хто потребує допомоги. Шахраї зазвичай одразу відмовляються від своїх намірів;

- батькам необхідно щоразу нагадувати про обережність власним дітям. Розкажіть їм, що не можна вихвалятися модними ґаджетами, особливо серед незнайомців, у громадському транспорті, на вулиці тощо. Варто ігнорувати прохання однолітків та дорослих «подивитися», як працюють функції телефону, пограти в гру тощо;

- віддаючи ґаджети у ремонт, для гарантійного обслуговування тощо, вимагайте відповідне документальне підтвердження прийнятих у вас речей, чітко обговорюйте терміни виконання робіт, користуйтеся перевіреними сервісними службами.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: