Державний нагляд та громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня безпеки охорони праці » Новини Житомира
 
 


Державний нагляд та громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня безпеки охорони праці

Автор: admin від 24-04-2013, 21:18, переглядів: 2 033

Державний нагляд та громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня безпеки охорони праці

З нагоди офіційного відзначення в Україні Всесвітнього дня охорони праці, який щорічно проводиться 28 квітня, Федерація професійних спілок Житомирської області провела «круглий стіл» на тему: «Державний нагляд і громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня промислової безпеки».
Участь у заході взяли заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький, голова Федерації профспілок Житомирської області Неля Паламарчук, начальник територіального управління Держгірпромнагляду у Житомирській області Юрій Бобер, начальник територіальної державної інспекції з питань правці у Житомирській області Світлана Возна, а також голови членських організацій Федерації профспілок області, голови первинних профспілкових організацій, представники засобів масової інформації.
«Основна мета заходу – привернути увагу суспільства, суб’єктів господарювання, незалежно від форм власності, громадських організацій до проблем охорони праці на виробництві та підприємствах. Рівень безпеки праці повинен відповідати міжнародним стандартам. Президент України неодноразово звертав увагу на те, що необхідно проводити модернізацію всіх виробництв, адже у спадок від радянського союзу дісталося застаріле технічне обладнання. В цілому по області спостерігається позитивна динаміка по економічному зростанню, промисловому виробництву. За темпами зростання промислового виробництва торік Житомирщина посіла перше місце в державі, і в першому кварталі 2013 року утримує лідерську позицію з показником 15,5%», - сказав під час засідання «круглого столу» заступник голови облдержадміністрації Віктор Куницький.
На засіданні «круглого столу» обговорювалися такі питання: стан виробничого травматизму та професійних захворювань в області, здійснення державного нагляду за дотриманням законодавства про охорону праці суб’єктами господарювання області; ефективність реалізації профілактичних заходів направлених на запобігання випадкам виробничого травматизму та професійних захворювань.
Головний пріоритет державної політики в сфері охорони праці – збереження життя та здоров’я працівників, реалізація якого досягається шляхом створення безпечних умов праці на кожному робочому місці, а це законодавчий обов’язок кожного роботодавця. На суб’єктах господарювання області в 2012 році, в порівнянні з 2011 роком, через порушення вимог законодавства про охорону праці кількість потерпілих від нещасних випадків, визнаних пов’язаними з виробництвом, знизилася на 15%. Кількість професійних захворювань в області знизилася на 4%.
Серед причин нещасних випадків на виробництві переважають організаційні, що свідчить про недостатній рівень підготовки фахівців в питаннях функціонування системи управління охороною праці. Основними причинами нещасних випадків в результаті аналізу є організаційні – 74%, технічні – 21% та психофізіологічні – 5%.
Першим кроком держави у вирішенні цих проблемних питань є прийняття Верховною Радою України 4 квітня 2013 року Закону України «Про затвердження Загальнодержавної соціальної програми поліпшення стану безпеки, гігієни праці та виробничого середовища на 2014-2018 роки».
Охорона життя і здоров’я працюючих від впливу небезпечних та шкідливих виробничих факторів має важливе соціальне значення, так як стан здоров’я людини безпосередньо впливає на її працездатність, а відтак – на її добробут і подальший розвиток держави.
Державний нагляд та громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня безпеки охорони праці

Державний нагляд та громадський контроль – дієвий механізм підвищення рівня безпеки охорони праці

Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: