У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

Автор: admin від 25-04-2013, 13:01, переглядів: 2 657

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

24 березня в Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича за участю голови обласної ради Йосипа Запаловського, заступника голови облдержадміністрації Ярослава Долгих і заступника прес-аташе Посольства США в Україні Люка Штеле відбулося відкриття інклюзивного читального залу.
У новоствореному спеціалізованому читальному залі надаватимуться послуги жителям області, котрі мають вади зору або ж узагалі втратили можливість бачити. Це перший заклад такого типу на Житомирщині, створення якого стало можливим завдяки співпраці обласної влади та Посольства США в Україні. Саме технічне обладнання цього відділу при обласній бібліотеці здійснено за фінансової підтримки Посольства. Усі послуги, якими зможуть користуватися відвідувачі з особливими потребами, надаватимуться бібліотекарями абсолютно безкоштовно.
Розпочинаючи церемонію відкриття поки що єдиного інклюзивного читального залу на теренах Житомирщини, директор обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О. Ольжича Василь Врублевський подякував Посольству США в Україні, керівництву облдержадміністрації та обласної ради за допомогу та сприяння у створенні такої структури саме у приміщенні обласної бібліотеки.
Голова обласної ради Йосип Запаловський у своєму вітальному слові зазначив: «В області діє програма підтримки інвалідів, ветеранів і людей із обмеженими можливостями, згідно з якою щороку виділяться певна сума коштів на потреби цих категорій громадян. Наша мета – створити максимально рівні умови життя та саморозвитку таких людей». Звертаючись до керівників районів і міст Житомирщини, очільник області закликав посадовців активно долучитися до відкриття схожих закладів у своїх населених пунктах.
Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих висловив переконання, що «Житомирщина не лише рухається у ногу з часом, а й реалізацією деяких проектів інколи суттєво випереджає інші регіони України». Так, посадовець нагадав присутнім, що завдяки міжнародному співробітництву та, зокрема, програмі «Бібліоміст», котра нещодавно була репрезентована, доступ до користування Інтернетом отримали бібліотечні заклади обласних центрів і у сільських місцевостях. Важливість же відкриття інклюзивного читального залу при обласній бібліотеці, на думку заступника очільника області, полягає у тому, що «ті послуги і доступ до інформації, котрими користуються пересічні громадяни, відтепер безперешкодно отримуватимуть і люди з особливими потребами».
Привітав житомирян і гість Поліського краю – заступник прес-аташе Посольства США в Україні Люк Штеле. «Згідно з програмою „Інтернет для читачів публічних бібліотек“ Посольства США, в Україні близько двохсот бібліотек уже отримали змогу забезпечити читачів доступом до Інтернету. Відкриваючи у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. Ольжича інклюзивний читальний зал, ми маємо на меті допомогти людям із інвалідністю почуватися повноцінними та самодостатніми у суспільстві», – пояснив він. Люк Штеле висловив переконання, що обласна бібліотека є саме громадським центром, а не суто місцем полиць із книжками, а відтепер стане ще й осередком для спілкування людей із особливими потребами.

Довідково. Сектор «Інклюзивний читальний зал» пропонує послуги щодо відтворення інформації у формах, доступних для сприймання людям із вадами зору та незрячим (синтезатор мови, збільшення зображення, шрифт Брайля), доступу до мережі Інтернет за допомогою програми екранного доступу JAWS 11.0 та дисплея Брайля Focus 40 Blue, збільшення, озвучення, читання текстів за допомогою портативного збільшувача OPAL та програм Talklibrary, JAWS 11.0, MAGIC 11.0, замовлення літератури з інших відділів обслуговування, участь у психологічних тренінгах, що сприяють реабілітації осіб з обмеженими функціональними можливостями, електронної пошти, пошук навчально-інформаційних сайтів для людей із вадами зору, організації інтелектуально насиченого дозвілля користувачів, прослуховування аудіокниг, консультацій для роботи з комп’ютером і мережею Інтернет.

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

У Житомирі відрився інклюзивний читальний зал

Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: