Територіальна організація влади має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами » Новини Житомира
 
 


Територіальна організація влади має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами

Автор: admin від 26-04-2013, 08:00, переглядів: 1 495

Територіальна організація влади має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами

На цьому акцентував Президент України Віктор Янукович 21 березня під час засідання Ради Регіонів, де було презентовано проект Концепції розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні. «Реформа мусить визначити напрями, механізми, терміни формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Такої, що спроможна максимально забезпечити надання якісних та доступних публічних послуг, укріплення інститутів демократії, захист інтересів громадян в усіх сферах життя. Водночас, вона має бути гармонійним інструментом, що вибудує якісно нові відносини між державою та територіальними громадами, узгоджувати їх інтереси», – зауважував Глава держави. Тоді ж, звертаючись до представників органів місцевого самоврядування, керівників відповідних асоціацій, міських голів, депутатів обласних, міських, сільських і селищних рад, Президент наполіг на необхідності широкого обговорення та роз’яснення основних позицій реформи у суспільстві.
8 квітня проект Концепції розвитку місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні було затверджено на засіданні Кабінету Міністрів України.
Логічним продовження цих подій стало обговорення проекту Концепції реформування місцевого самоврядування в Україні під час спільного засідання колегії облдержадміністрації та регіональної ради з питань взаємодії місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, яке провів голова облдержадміністрації Сергій Рижук 25 квітня.
Основні положення концепції та шляхи оптимального їх втілення окреслив у своїй доповіді голова обласної ради Йосип Запаловський. «У проекті Концепції поставлено за мету сформувати ефективне місцеве самоврядування і територіальну організацію влади, забезпечити надання владою якісних та доступних публічних послуг населенню, а також максимально залучити громадськість до прийняття управлінських рішень, тобто сприяти розвитку місцевої демократії», – пояснив посадовець. Так, в основу концепції покладено принципово новий вектор – місцеве самоврядування має будуватися, виходячи з інтересів розвитку людини та громади, а не зручності управління владної вертикалі для центру, як було раніше. Таким є підхід більшості економічно розвинених країн.
Проектом Концепції заплановано, що реформування органів місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні має відбутися у два етапи. Голова обласної ради пояснив, що на першому етапі, який триватиме протягом 2013–2015 років, передбачається створити належне правове поле для впровадження механізмів демократії, закласти законодавчу основу для реалізації права територіальних громад на добровільне об’єднання, а також уніфікувати та стандартизувати адміністративні та соціальні послуги, які надаються населенню органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, забезпечити доступність цих послуг, розпочати масштабну програму інформаційного супроводження реформи. На другому ж етапі (2015-2020 роки) передбачається, зокрема, завершення формування нової системи адміністративно-територіального устрою України та законодавчої бази діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади на новій територіальній основі з визначенням повноважень та їх ресурсного забезпечення відповідно до вимог Концепції, а також здійснення інституційної реорганізації органів місцевого самоврядування з перерозподілом повноважень і проведення місцевих виборів із урахуванням реформованої системи органів місцевого самоврядування. «У результаті отримаємо збалансовану й ефективну систему регіонального управління з чітким і логічним розподілом повноважень, яка повною мірою відповідатиме Європейській хартії місцевого самоврядування», – констатував Йосип Запаловський.
Разом із тим, реформою передбачається реалізація п’яти основних завдань: забезпечення доступності та якості публічних послуг, визначення обґрунтованої територіальної основи для діяльності органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади, здатної забезпечити доступність та якість у наданні адміністративних та соціальних послуг, створення належних матеріальних, фінансових та організаційних умов для здійснення органами місцевого самоврядування власних і делегованих повноважень, максимальне залучення населення до прийняття управлінських рішень.
У роботі над проектом Концепції брали участь представники всіх регіонів України під егідою територіальних асоціацій органів місцевого самоврядування. У нашій області свій внесок у загальну справу зробили районні відділення Української асоціації районних та обласних рад, Асоціації міст України, Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад.
Підтримуючи базові принципи проекту Концепції, голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив: «Президент України Віктор Янукович особливо наголошує на попередній імплементації, освоєнні, а потім уже і реалізації положень Концепції. Реформування органів місцевого самоврядування – це важливий і закономірний крок у покращенні житті людей, необхідність якого стає дедалі відчутнішою. Це суттєво спростить вирішення проблем місцевого значення у регіонах. При цьому значно серйозніше контролюватиметься виконання передвиборчих програм кожного самоврядного керівника».
Про свою готовність до виконання Концепції заявили також і присутні на засіданні керівники міст і районів області, зокрема голова Черняхівської районної ради і представник України у Конгресі місцевого самоврядування Ради Європи Наталія Рибак, голова Чудвнівської районної ради Валерій Копчик, голова Народицької районної ради Анатолій Леончук, голова Ружинської райдержадміністрації Володимир Бондарчук, а також директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій облдержадміністрації та обласної ради Тетяна Булич, голова Житомирського обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Глибочицький сільський голова Сергій Сокальський.
Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: