Житомир отримає 1,5 млн.євро безповоротно для утеплення 19 закладів » Новини Житомира
 
 


Житомир отримає 1,5 млн.євро безповоротно для утеплення 19 закладів

Автор: admin від 15-05-2013, 12:02, переглядів: 1 805

Житомир отримає 1,5 млн.євро безповоротно для утеплення 19 закладів

Житомир отримає 1,5 млн.євро безповоротного гранту від Фонду Е5Р у рамках реалізації проекту з комплексного утеплення 19 соціальних закладів. Про це повідомив сьогодні 15 травня 2013 року Житомирський міський голова Володимир Дебой.

Мер інформував, що місто отримало офіційне повідомлення про підтримку в Гельсінкі проекту з підвищення енергоефективності об’єктів бюджетної сфери в м. Житомирі.

«30 квітня 2013 року в Гельсінкі засіданням Керівної Групи Е5Р прийнято рішення щодо виділення Житомиру 1,5 млн.євро гранту та рекомендації щодо підтримки проекту з комплексного утеплення закладів бюджетної сфери», – підкреслив Володимир Дебой.

Упродовж півроку міжнародні експерти зі Швеції, Норвегії та Росії досліджували заклади освіти та медицини міста, аби вивчити першочерговість утеплення та необхідність проведення заходів з енергозбереження. Із понад 60 об’єктів спеціалістами обрано як першочергових 19 будівель. Із повною презентацією реалізації проекту до Житомира незабаром приїдуть експерти ENSI.

В офіційному листі йдеться про те, що Керівна група Е5Р рекомендує затвердити Асамблеєю фонду проект, в рамках якого Житомир отримає:

- 3 млн.євро – кредит НЕФКО

- 1,55 млн.євро – грант Е5Р, у тому числі 200 тис.євро технічної допомоги Шведського агентства міжнародного співробітництва SIDA

- лише 155 тис.євро – внесок Житомира.

Загальна вартість проекту 4,705 млн.євро.

Термін окупності проекту – 6,7 років

Як повідомив міський голова Житомира Володимир Дебой, вчора рішення про підтримку проекту співпраці Житомира, НЕФКО, Фонду Е5Р було озвучене і під час звітного засідання USAID представниками НЕФКО.

Нагадаємо, у березні 2013 року мер Житомира провів робочу зустріч із представниками НЕФКО, під час якого експерти озвучили результати дослідження об’єктів. Планова економія від реалізації проекту в рік становитиме 56% енергоносіїв (понад 9 тис.МВт*год/рік), що в грошовому еквіваленті дорівнюватиме близько 7 млн.грн.

Комплексне утеплення 11 дитячих садочків, 5 шкіл та 3 медичних закладів передбачає термоізоляцію стін, дахів, заміну дверей, вікон, установку індивідуальних теплових пунктів з автоматичним контролем, теплових лічильників, ізоляцію мереж.

Житомир уже має позитивний досвід співпраці з НЕФКО. У минулому році Житомир став першим муніципалітетом в Україні, який отримав пряме фінансове запозичення від НЕФКО. За рахунок залучених 3 млн.грн. проведено санацію ДНЗ №21 та модернізовано зовнішнє освітлення шляхом заміни ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі. Від реалізації проекту Житомир вже у 1-й рік заощадив понад 800 тис.грн.

У 2012 році на вулицях та провулках міста замінено 1627 ламп розжарювання на світлодіодні ліхтарі. Це дало змогу економити в рік 585 тис.грн. за рахунок зменшення споживання електроенергії та зменшення витрат на утримання мереж зовнішнього освітлення. Крім того, підвищено надійність роботи мереж, поліпшено якість зовнішнього освітлення, адже нові ліхтарі мають 7 років гарантії від виробника та у 2,5 рази довший світловий потік.

Від утеплення садочку №21 місто економитиме щороку від 225 тис.грн. Якщо раніше в опалювальний період температура повітря в дошкільному закладі не перевищувала +18 °С, то цієї зими після проведення термомодернізації – не опускалася нижче +21 °С. Крім того, за результатами тепловізорного обстеження, втрат тепла через вікна та стіни закладу тепер немає.

Довідково: Е5Р – Фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля – міжнародна організація, що діє з 2009 року за ініціативи Швеції, донорами якої є близько 120 країн світу. В тому числі членом Е5Р є Україна.

Членський внесок нашої держави у фонд Е5Р складає близько 10 млн.євро.

Натомість лише Житомир за останні 2 роки отримає безповоротно із Фонду Е5Р 6,3 млн.євро.

Організація виділяє грантові кошти на фінансування проектів з енергоефективності і покращення стану навколишнього середовища.

Житомир став першим містом в Україні, який отримав найбільший відносно кредиту грант від Е5Р – 5 млн.євро, що дорівнює 50% від загальної суми кредиту.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: