У Житомирі розповсюджують листівки на захист ЗНО » Новини Житомира
 
 


У Житомирі розповсюджують листівки на захист ЗНО

Автор: admin від 18-06-2013, 16:17, переглядів: 1 462

У Житомирі розповсюджують листівки на захист ЗНО

З минулого тижня в Житомирі молоді активісти громадянського руху «Відсіч» в рамках кампанії на захист зовнішнього незалежного оцінювання поширюють серед абітурієнтів та їх батьків листівки з інформацією про загрози законодавчих ініціатив депутатів від Партії регіонів та Компартії - Григорія та Ігоря Калетників про повернення іспитів при вступі до ВНЗ та проти законопроекту «Про вищу освіту».

"Законопроект «Про вищу освіту» , зареєстрований у парламенті під номером № 1187 отримав у народі назву «КоСяК» за першими літерами прізвищ його авторів, депутатів-регіоналів Сергія Ківалова, Миколи Сороки та Григорія Калетніка. Всі вони також є ректорами не дуже відомих та рейтингових українських ВНЗ, - повідомляє один з представників "Відсічі". - Кампанія на захист ЗНО розпочалась 3 червня у Києві й поступово поширюється на всю Україну. Вона полягає не лише у поширенні листівок серед абітурієнтів та їхніх батьків біля пунктів здачі ЗНО, а й у розклеюванні їх біля вищих навчальних закладів, студмістечок, шкіл тощо. Також вона є відгалудженням громадської кампанії «Проти деградації освіти», яка триває з 2010 року, відколи беруть свій початок сумнівні ініціативи Партії регіонів у сфері вищої освіти".

У листівках, які отримали житомирські абітурієнти, розміщено карикатури на одного з авторів законопроекту № 1187 – Григорія Калетніка. Така особлива увага спричинена тим що він, разом зі своїм сином Ігорем Калєтніком (теж депутатом ВР, але вже від Компартії) подав у парламент поправки до ще нині чинного закону «Про вищу освіту», які фактично повернуть вступні іспити та нівелюють ЗНО.

Активісти вважають що депутати написали законопроект, покликаний обслуговувати виключно їхні інтереси та інтереси теперішнього керівництва Міністерства освіти й науки, яке очолює теж член Партії регіонів Дмитро Табачник.

Керівництво МОНу та сам пан Табачник неодноразово заявляли про свою підтримку цього законопроекту. Водночас проти цього проекту виступили освітні експерти та громадські активісти. Законопроекту № 1187 закидають те що він не сприятиме розвитку української освіти, а є скоріше регресивним проектом її подальшого існування. Законопроект фактично ліквідує автономію університетів, знижує соціальні гарантії для студентів і викладачів, перекриває шляхи взаємодії української вищої освіти зі світовою освітою й наукою, та створює можливості для розквіту корупції у вищій школі, адже, серед іншого, законопроект повертає вступні іспити до ВНЗ і фактично нівелює роль Зовнішнього незалежного оцінювання, запровадження якого кардинально зменшило рівень корупції при вступі.

Роль ЗНО при вступі автори законопроекту хочуть звести на нівець незважаючи на те, що ЗНО за 6 років від моменту його запровадження довело свою ефективність та стало однією з небагатьох українських реформ, які отримали позитивну оцінку серед населення, влада намагається позбавити школярів можливості прозорого та справедливого вступу до ВНЗ.

Вероніка Вдовиченко (школярка, 10 клас ЖОПЛ), активіст кампанії: «Про те що можуть скасувати ЗНО я дізналася випадково з новин у соцмережі. Потім я з’ясувала що ЗНО не скасовують, а хочуть в нагрузку до нього повернути ще й вступні іспити у ВНЗ. Чесно кажучи мене така перспектива зовсім не радує, бо коли я вступатиму до університету мені доведеться, як і всім моїм друзям, витримати подвійне випробування. Раніше були іспити, тепер ЗНО, а хочуть зробити і те і те. Ви уявіть який це тільки стрес буде для всіх випусників! А оці поїздки до інших міст, на вступні іспити. Це ж жах, адже на це потрібно багато часу і грошей, на транспорт, проживання, тощо. А що мені робити, якщо час іспитів у різних універах, куди я подам документи, співпадуть? При ЗНО таких накладок не бувало. Я вже не кажу про те, що при іспитах було дуже багато корупції і я не хочу аби вона знову була, коли я вступатиму. Тому коли дівчина з мого ліцею, яка зараз вже навчається в Києві, написала мені про цю акцію, я радо погодилася допомогти з роздачею листівок за ЗНО».

Олександр Заєць (студент): «Законопроект «Про вищу освіту» позбавляє студентів і викладачів соціальних гарантій і перекриває нашій освіті можливість взаємодіяти з європейським і світовим освітнім простором. Ну на приклад, там немає жодних гарантій отримання стипендій для студентів, бо в ньому умови нарахування не закріплені, а написано що в кожному університеті визначаються по-своєму. Тобто, якщо ректор якогось універу вирішить що студенти не повинні отримувати стипендії узагалі, то це буде цілком законним рішення. Про що ще можна казати? Там ніяк не відображені такі прогресивні явища, як можливість вибору студентами частини навчальних дисциплін, ніяк не закріплені норми Болонського освітнього процесу, а це означає, що наша вища освіта буде й надалі відгородженою від світової, і ми не зможемо брати участь у європейських програмах студентських навчальних обмінів. По-суті, цей проект ще відсталіший ніж діюче законодавство».

Після закінчення здачі ЗНО кампанія продовжиться у липні та серпні біля ВНЗ, куди вступники подаватимуть документи. ГР “Відсіч” закликає долучатися до кампанії всіх, кому не байдужа доля української вищої освіти.

Юлія ДЕМУСЬ

У Житомирі розповсюджують листівки на захист ЗНО

У Житомирі розповсюджують листівки на захист ЗНО

Категорія: Новини / Відео / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: