Володимир Арешонков привітав із ювілеєм заслуженого артиста України Володимира Савченка » Новини Житомира
 
 


Володимир Арешонков привітав із ювілеєм заслуженого артиста України Володимира Савченка

Автор: news_maker від 9-07-2013, 20:32, переглядів: 1 888

Володимир Арешонков привітав із ювілеєм заслуженого артиста України Володимира Савченка

Нині славний 75-річний ювілей святкує корифей українського театрального, літературного та телевізійного слова Володимир Савченко. З цієї нагоди у Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Олега Ольжича відбувся творчий вечір ювіляра, де разом із тим відбулася презентація третього тому трилогії «Фрески пам’яті».
Зі щирими вітаннями та побажаннями довгих літ творчості, невичерпного натхнення, поваги і любові соратників, учнів та послідовників до Володимира Захаровича звернувся перший заступник голови обласної ради Володимир Арешонков. Перед поважним зібранням він наголосив на тому, що Володимир Савченко сьогодні є справжнім взірцем як усного, так і писемного мовлення. «Переглядаючи авторські передачі Володимира Захаровича на обласному телебаченні або слухаючи, які він читає власні поезії, кожна людина отримує відкритий доступ до прекрасного, знову і знову закохується в українське слово», – каже перший заступник голови обласної ради і звертається до письменника: «Дякуємо Вам за велику письменницьку спадщину, завдяки якій ми, сучасники та прийдешні покоління, усвідомлюємо нелегкий шлях поступу національної культурної думки».
Володимир Арешонков передав вітання від імені голови обласної ради Йосипа Запаловського, всього депутатського корпусу Житомирщини та вручив ювіляру грамоту обласної ради й іменний годинник. Грамоту та подарунок від управління культури облдержадміністрації передав заступник начальника управління Олександр Зайченко.
Про різні грані творчої особистості багато теплих слів виказали друзі та колеги Володимира Захаровича. Так, викладач Житомирського державного університету Володимир Білобровець порівняв митця з автомобілем, який безперестанку починає новий рух і має власну життєдайну енергію.
Володимира Савченка з днем народження та з виходом у світ книги привітали відомі діячі культури Житомира, як-от: голова Національної спілки письменників України Михайло Пасічник, скульптор Василь Фещенко, директор обласної бібліотеки Василь Врублевський, письменник та дослідник літературної творчості Михайло Лєцкін, письменник Анатолій Сірик. Піднесену атмосферу свята створювали твори у виконанні житомирських музикантів.
Довідкова інформація
Володимир Захарович Савченко — режисер театру і телебачення, поет, драматург, журналіст, заслужений артист України, лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Огієнка, премії імені Василя Юхимовича, Всеукраїнського фестивалю «Калинові острови».
Народився 9 липня 1938 року в селі Ястребенька (нині Яструбенька) Брусилівського району на Житомирщині. Закінчив Харківський державний університет, у тамтешньому текстильному технікумі викладав українську мову та літературу. Як творча, неспокійна натура В. З. Савченко потім ще п´ять років здобував освіту і знання на режисерському факультеті Київського інституту театрального мистецтва ім. І. Карпенка-Карого.
Тривалий час В. З. Савченко працював головним режисером Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру ім. І.Франка, Кіровоградського обласного музично-драматичного театру ім. М. Кропивницького. За цей період здійснив близько ста постановок і концертних програм, здобував звання лауреата і дипломанта всесоюзних та республіканських театральних фестивалів.
Високу оцінку театральної критики і широке визнання глядачів здобули вистави, які поставив Володимир Захарович, працюючи в Житомирському обласному музично-драматичному тeaтрі ім. І. Кочерги.
З 1991 року В. З. Савченко – головний режисер Житомирського обласного державного телебачення. Тут знову повною мірою проявилися творча думка та майстерність митця. Як автор відеофільмів, Володимир Захарович неодноразово здобував звання лауреата Всеукраїнського фестивалю телерадіопрограм «Калинові острови». У 1999 році за створення високохудожніх вистав «Гетьман Дорошенко» за п’єсою А. Старицької-Черняхівської і «Данило Галицький» за мотивами Галицько-Волинських літописів удостоєний звання лауреата Всеукраїнської премії імені І. Огієнка.
Прес-служба обласної ради

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: