У Житомирі відзначили 160-річчя від дня народження видатного письменника Володимира Короленка » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відзначили 160-річчя від дня народження видатного письменника Володимира Короленка

Автор: admin від 26-07-2013, 10:31, переглядів: 2 644

У Житомирі відзначили 160-річчя від дня народження видатного письменника Володимира Короленка

25 липня 2013 року о 16.00 в приміщенні літературно-меморіального музею ім. В. Г. Короленка у Житомирі відбулися урочистості з нагоди 160-річного ювілею видатного письменника та публіциста.

Урочистості розпочалися з покладання квітів до пам’ятника В. Г. Короленку. Вшанувати пам\'ять великого письменника прийшли заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, начальник управління культури облдержадміністрації Юрій Градовський та начальник управління культури Житомирської міської ради Лариса Харчук.

«Житомир – полікультурне місто, і сьогодні завдання влади – пам’ятати та дбати про той культурний спадок, який ми маємо. Житомир – це одне з небагатьох міст, в якому будуються нові музеї, наприклад, минулого року було закладено капсулу у фундамент нової будівлі краєзнавчого музею», - сказав у розмові з журналістами заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих.

Українське державне підприємство поштового зв’язку «Укрпошта» по-особливому засвідчило свою повагу до визначної дати – 160-річчя від дня народження Володимира Короленка. З нагоди річниці було виготовлено художній маркований конверт «Володимир Короленко» та спеціальний поштовий штемпель для проведення пам’ятного спеціального погашення. Перші відбитки пам’ятного спеціального штемпеля залишили Ярослав Долгих, Юрій Градовський, Лариса Харчук та директор Житомирського обласного краєзнавчого музею Лариса Грузька.

Спецпогашення має важливе історичне значення, адже це пам\'ять про визначний день, яка навіки залишиться на конверті і розійдеться не тільки по всій Україні, а й по світу. Ювілейні конверти з відбитком святкового штемпеля займуть почесні місця в колекціях філателістів з куточків всього світу.

Далі завідуюча літературно-меморіального музею ім. В. Г. Короленка Віра Мороз провела коротку захоплюючу екскурсію в музеї – будинку, в якому народився видатний письменник і провів свої роки дитинства та юнацтва. Цей рік визначний для музею – виповнюється 40 років з дня його музею. Літературно-меморіальний музей ім. В. Г. Короленка був відкритий 27 липня 1973 року у Житомирі до 120-річчя з дня народження письменника.

Урочистості продовжилися літературно-музичним вечором в літературній вітальні музею, де свої вірші читали молоді таланти Житомирщини. Крім того усі присутні мали можливість ознайомитися із виставкою молодого талановитого художника Віталія Правдицького та його графічними картинами.

Прес-служба облдержадміністрації

Довідково: Володимир Галактіонович Короленко, відомий російський та український письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч кінця XIX - початку XX століття , народився 27 липня 1853 року в м. Житомирі в сім'ї повітового судді. На Житомирщині минули його дитячі та юнацькі роки.

Письменник яскравого таланту, В.Г. Короленко увійшов в історію літератури як автор численних повістей і оповідань, художніх нарисів, чотиритомної „Історії мого сучасника”, як критик і публіцист. Деякі твори В.Г.Короленка можна поставити поряд з найвизначнішими досягненнями світової літератури. Його творчість, позначена рисами глибокої самобутності, складає своєрідним літописом цілої епохи російської та української дійсності. Повісті, оповідання та нариси Короленка реалістично зображують ті сторони народного життя, які до нього в літературі ніхто не описував.

Сучасники шанують пам'ять великого гуманіста. Сьогодні ім'я Володимира Галактіоновича Короленка носять Полтавський національний педагогічний університет, Харківська державна наукова бібліотека, Чернігівська обласна бібліотека, школи у Полтаві, Житомирі, Нижньому Новгороді. 1928 року в Полтаві, а у 1973 році в Житомирі відкрито меморіальні музеї Короленка.

У Житомирі відзначили 160-річчя від дня народження видатного письменника Володимира Короленка

У Житомирі відзначили 160-річчя від дня народження видатного письменника Володимира Короленка

Фото Катерини Тарановської

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: