Вартові кряжу: на Овруччині є лісництво, яке пильнує Овруцько-Словечанський кряж » Новини Житомира
 
 


Вартові кряжу: на Овруччині є лісництво, яке пильнує Овруцько-Словечанський кряж

Автор: news_maker від 8-08-2013, 10:28, переглядів: 2 400

Вартові кряжу: на Овруччині є лісництво, яке пильнує Овруцько-Словечанський кряж

Є на Житомирщині лісництво, де лісу не садять і не вирубують, а лише охороняють. І йдеться не про заповідник, де це природно, а про одне з лісництв Овруцького державного спецлісгоспу, Коптівщинське, яке розташоване на Овруцько-Словечанському кряжі і фактично займається його охороною, здійснюючи протиерозійні заходи.
Лісничий Василь Левківський розповів, що цей унікальний край ще зберігся лише тому, що його завзято взялися рятувати у шістдесятих роках минулого століття. Тоді була створена Норинська гідролісомеліоративна станція і почалися роботи по залісненню: "Це все були поля, лисі поля. І були такі роки, коли по 200 і по 400 гектарів за рік садили лісу. А деякі рови просувалися і росли зі швидкістю до 200 метрів за рік. І на нашому кряжі вже половини б сіл не було, якби ця гідролісомеліоративна станція вчасно не спрацювала. Якби тоді ті люди, що працювали тут до нас, не встигли тут все закріпити, то просто цього б краю вже не було б. Хіба що з космосу фотографії робили б".

Лісомеліоратори побудували понад 100 кілометрів водозатримуючих і водовідвідних валів, водовідвідні канали, спеціальні лотки-швидкотоки, до трьох десятків кам’яних загат та ще силу-силенну інших спеціальних споруд. Норинська гідро лісомеліоративна станція працювала до 1990 року. Далі на її основі був утворений Норинський держлісгосп, а потім тут утворили Овруцько-Народицький спец держлісгосп, який, в свою чергу пізніше був розділений на два спецлісгоспи і сьогодні Коптівщинське лісництво входить до складу Овруцького спец лісгоспу. "Всі роботи виконуємо власним коштом, – каже Василь Левківський. Лісівники дуже сподіваються на допомогу держави, бо інакше може статися лихо: "Є яри, які на сьогоднішній день вже "прокинулися" і йдуть далі в поля. Шкода роботи тих людей, які тут свого часу стільки зробили. А з 1993 року не маємо жодної гривні на ремонт і підтримку гідроспоруд. Все, що робиться в цьому напрямку, робиться за рахунок коштів інших лісництв лісгоспу, тих коштів, які вони заробляють", – зауважує лісничий Коптівщинського лісництва Василь Левківський.

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: