Археологи знайшли нові факти, які свідчать про спалення древнього Іскоростеня » Новини Житомира
 
 


Археологи знайшли нові факти, які свідчать про спалення древнього Іскоростеня

Автор: news_maker від 28-08-2013, 13:20, переглядів: 2 050

Археологи знайшли нові факти, які свідчать про спалення древнього Іскоростеня

У Коростені звершився черговий сезон археологічних розкопок на місці стародавнього городища. До слова, це вже 19 сезон, починаючи з 1994 року, відколи науковці проводять методичні пошукові роботи в районі Червоної гори та в інших історичних куточках Коростеня.

"Цьогорічні знахідки здатні домалювати картину минулого і тому мають велике значення, – зауважує керівник археологічної експедиції інституту археології НАН України Андрій Петраускас. – Цей рік видався в певній мірі сенсаційним і на знахідки вдалим. Це,наприклад, поясний набір знатного дружинника, багато інших прикрас і предметів, пов’язаних з озброєнням, побутові речі. Всі вони дають великі серії матеріалу, який довго ще буде опрацьовуватися. І в цьому році знайдено, можна вже стовідсотково казати, рештки захисників цього міста, що згоріли. На жаль, кістка в тих геологічних умовах, де знаходиться городище, погано зберігається. А от перепалені кістки збереглись".

На прес-конференції, організованої в приміщенні міськради Коростеня, науковець також розповів, що в цьому сезоні учасники експедиції відпрацьовували нову методику розкопок, спрямовану на дослідження культурного шару та органічних решток, що збереглися, якраз завдяки обпаленню. Результати настільки науково-важливі, що просто вимагають продовження досліджень на більш високому рівні:

"Ми, дійсно, маємо місце, де знаходяться обгорілі рештки захисників міста, а, можливо, і нападників. Для подальших досліджень потрібно залучати спеціалістів, які займаються поховальною справою. До наступного сезону потрібно продумати методики досліджень. Лопата буде грубим інструментом. Там потрібно, як в фільмах показують, що археолог сидить з кистями і скальпелем, або з голочкою, і розчищає нашарування. Тут потрібні тонкі інструменти для досліджень", – зазначив Андрій Петраускас.

У свою чергу заступник міського голови Коростеня Олександр Дзиґа сподівається, що нові знахідки дозволять визначити більш солідний вік стародавнього міста, ніж наразі прийнято вважати. Заради історичної достовірності влада Коростеня готова на масштабні кроки:

"Ми плануємо у наступному 2014 році в квітні провести міжнародну конференцію, яка буде присвячена історії міст Київської Русі, і, в першу чергу, історії міста Коростеня. І оскільки будуть запрошені науковці з Російської федерації, Білорусі, Польщі, Чехії, активна участь буде і від Інституту археології НАН України, це дасть можливість на науковому рівні підтвердити історію нашого міста Коростеня, Древлянської землі".

Олександр Дзиґа нагадав, що офіційною датою заснування Коростеня вважається 705 рік, але ж багато свідоцтв і наукових фактів підтверджують більш древню історію поселення. Зокрема, Андрій Петраускас зауважив: "На території міста є знахідки, що відносяться до часів палеоліту".

Журналісти коростенського телебачення, які підготували матеріали з прес-конференції, вважають, що з огляду на підтримку керівництва міста і надалі можна чекати продовження археологічних робіт а також нових знахідок, які наближують легендарну історію краю до сьогодення і плекають патріотичні почуття коростенців.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: