Гранично допустимі надбавки при реалізації лікарських засобів в роздрібній мережі » Новини Житомира
 
 


Гранично допустимі надбавки при реалізації лікарських засобів в роздрібній мережі

Автор: admin від 16-09-2013, 23:51, переглядів: 1 547

Гранично допустимі надбавки при реалізації лікарських засобів в роздрібній мережі

Управління лікарських засобів та медичної продукції МОЗ України інформує про граничні рівні оптово-відпускних цін та порівняльні (референтні ціни) на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.
Державне регулювання цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення в Україні здійснюється відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення". Згідно із статтею 11 розділу ІІІ Закону України "Про ціни і ціноутворення", суб'єктами господарювання за згодою сторін встановлюються вільні ціни на всі товари, крім тих, щодо яких здійснюється державне регулювання цін.
Постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2008 № 955 "Про заходи щодо стабілізації цін на лікарські засоби і вироби медичного призначення" на лікарські засоби і вироби медичного призначення, які реалізуються в аптечній мережі, та включені до Національного переліку основних лікарських засобів і виробів медичного призначення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25.03.2009 р. № 333 (крім наркотичних, психотропних лікарських засобів, прекурсорів та медичних газів), а також до обов'язкового мінімального асортименту (соціально орієнтованих) лікарських засобів і виробів медичного призначення для аптечних закладів, визначеного Міністерством охорони здоров'я (наказ МОЗ України від 29.12.2011 № 1000 (із змінами)) встановлено граничні постачальницько-збутові (у розмірі 10%) та диференційовані торговельні (роздрібні) надбавки до закупівельної ціни залежно від вартості лікарських засобів і виробів медичного призначення.
Закупівельна ціна, гривень Торговельна (роздрібна) надбавка до закупівельної ціни, відсотків
До 100 включно 25%
Більше 100 до 300 включно 23%
Більше 300 до 500 включно 20%
Більше 500 до 1000 включно 15%
Більше 1000 10%
Лікарські засоби і вироби медичного призначення вітчизняного виробництва, оптово-відпускна ціна яких нижча ніж 12 гривень за одну упаковку, не підлягають державному регулюванню, крім тих, що придбаваються за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів.
З 1 червня 2012 р., в Україні здійснюється реалізація пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою шляхом встановлення граничного рівня оптово-відпускних цін на такі засоби з використанням механізму визначення порівняльних (референтних) цін (перший етап) та відпрацювання механізму часткового відшкодування їх вартості за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів (другий етап) (постанова Кабінету Міністрів України від 25.04.2012 № 340 (із змінами)).
Постановою Кабінету Міністрів України від 12.06.2013 № 554 "Питання удосконалення реалізації пілотного проекту щодо запровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою" розширено перелік лікарських засобів, на які поширюється дія пілотного проекту комбінованими лікарськими засобами та встановлено три рівня часткового відшкодування вартості ліків задіяних у пілотному проекті.
Пілотний проект поширюється на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою за міжнародними непатентованими назвами: Еналаприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлортіазидом), Лізиноприл (монопрепарат та комбінація з гідрохлортіазидом), Бісопролол, Метопролол, Небіволол, Амлодипін (монопрепарат та комбінація з лізиноприлом) та Ніфедипін.
На зазначені лікарські засоби установлено постачальницько-збутові надбавки не вище ніж 10 відсотків оптово-відпускної ціни та торговельні (роздрібні) надбавки не вище ніж 25 відсотків закупівельної ціни.
Також, МОЗ України затверджено нову методику розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних) цін на такі засоби (наказ МОЗ України від 15 серпня 2013 року № 726 "Про внесення змін до Порядку розрахунку граничного рівня оптово-відпускних цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою та порівняльних (референтних цін) на такі засоби", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 22 серпня 2013 року за № 1446/23978).
В рамках реалізації пілотного проекту МОЗ України затверджено граничні рівні оптово-відпускних та референтних цін, згідно яких здійснюється відпуск лікарських засобів хворим на гіпертонічну хворобу за рецептами лікарів та здійснюється часткове відшкодування їх вартості, а також визначено групи відшкодування лікарських засобів для лікування осіб з гіпертонічною хворобою (наказ МОЗ України від 01 червня 2012 року № 419 (із змінами).

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: