Вся правда про житомирські джерела » Новини Житомира
 
 


Вся правда про житомирські джерела

Автор: admin від 25-09-2013, 10:38, переглядів: 2 021

Вся правда про житомирські джерела

Хлор, мікроби, нітрати, залізо, а що ще може бути у житомирській воді? Наше розслідування якості питної води у джерелах (каптажах) Житомира показало, що ситуація складна.

Майже 90% житомирян використовує для своїх потреб звичайну воду з-під крана, п’є її або готує з неї їжу. Решта надають перевагу джерельній або відфільтрованій воді. Останні зізнаються, що раз або кілька разів на тиждень їдуть до перевірених часом і власним досвідом джерел для того, щоб набрати воду, яка, на їхню думку, найкорисніша.

Вода житомирських джерел: корисна чи шкідлива?

За даними Житомирського міськрайонного управління Держсанепідслужби області, якість питної води в каптажах Житомира не відповідає вимогам санітарних норм та правил «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною».

У травні 2013 року на санітарно-хімічні показники було досліджено 10 зразків, із них виявлено 6 відхилень, що перевищують граничнодопустиму норму нітратів, яка складає 50,0 мг/куб. дм (на один літр). Їх результати:

вул. Піонерська, 2 – вміст нітратів перевищує норму більш, ніж у 4 рази (!) і складає 206,0 мг/куб. дм.;

вул. Піонерська, 16 – вміст нітратів перевищує норму більш, ніж у три рази і складає 170,0 мг/куб. дм.;

вул. Максютова, 129 – вміст нітратів складає 165 мг/куб. дм., що більше у три рази;

пров. 2-й Кривий, 7 – вміст нітратів складає 95,0 мг/куб. дм., що майже вдвічі вище норми;

вул. Маршала Жукова, 35 – вміст нітратів складає 74,0 мг/куб. дм., що в 1,5 рази вище норми;

вул. Короленка, 93 – вміст нітратів не дуже високий, але все ж має відхилення від норми і складає 58,0 мг/куб. дм.

Також, згідно лабораторних досліджень, уся вода має легкий присмак (є кислою, гіркуватою тощо). У декількох каптажах виявлено фосфати, наявність яких говорить про те, що неподалік від них є місця-забруднення фекаліями.

На вміст мікробів досліджено 10 зразків, відхилень – 2, в джерелах за адресами:

проспект Миру, 22 – зальні коліформи складають аж 9,4 колонієутворюючих одиниць у 100 куб. см;

пров. 2-й Кривий, 7 – 2,3 при нормі менше 1 КУО/100 куб. см.

Якісна питна вода не може бути дешевою

Зазначимо, що право на безкоштовний аналіз хімічного складу води мають: джерела централізованого водопостачання, громадські колодязі та каптажі, де проживають діти до 3-х років і, які знаходяться біля пологових будинків. В інших випадках вартість аналізів коштуватиме до 200 гривень за одну пробу. Така вартість зумовлена дороговизною хімічних реактивів.

В одному з джерел знайшли сміття і монети

У вересні журналісти «20 хвилин» організували власне розслідування. Ми вирішили побувати і побачити на власні очі, в якому стані перебуває кілька з перелічених раніше джерел, а саме – на вул. Короленка, 93, Проспекті Миру, 22, вул. Максютова, 129 та на вул. Піонерській, 2 і 16.

По-перше, зазначимо, що ніякого каптажу (джерела) немає на вул. Максютова, 129. Він знаходиться за адресою Максютова, 183. По дорозі до нього багато людей відмовляли нас набирати у ньому воду, бо, мовляв, вона шкідлива, від неї болить шлунок і погане самопочуття.

По-друге, з’ясували, що на вул. Піонерській, 2 і 16, великі черги за водою є звичайним явищем. Житомиряни, які брали тут воду, вважають, що вона має лікувальні властивості.

На Проспекті Миру, 22, була найбільша черга, але на відміну від інших джерел вода тут біжить швидко з великої труби. Люди, з якими ми там познайомились, зізнались, аби набрати води саме з цього джерела, їздять через усе місто. Кажуть, що тут вона найсмачніша.

Джерело, яке знаходиться на вул. Короленка, вразило тим, що у колодязі ми побачили сміття, пакетики від «Мівіни», обгортки від цукерок і монети.

Показники, які призводять до серйозних захворювань і навіть смерті

Забруднення води нітратами і нітритами у дитини викликає кисневе голодування, що може призвести до різних важких порушень здоров’я і навіть смерті. У дорослої людини ці речовини збільшують ризик інфекційних та онкологічних захворювань, можуть призвести до захворювань на гострі кишкові інфекції та вірусний гепатит А, негативно впливають на нервову і серцево-судинну системи, на розвиток ембріонів.

Які установи і хто саме відповідає за догляд каптажів?

Відповідно до рішення міського голови від 08.07.2010 № 322 «Про закріплення каптажів за підприємствами, організаціями для утримання та обслуговування в м. Житомирі» за кожним джерелом, яких у нашому місті є десять, закріплено певне підприємство, яке зобов’язане за ним доглядати.

Пробу води у Житомирі беруть один або два рази на рік

Існує постанова, згідно якої обстеження води у каптажах повинно поводитись не частіше, ніж раз на три роки.

– Зрозуміло, що ніхто раз у три роки такі аналізи не робить. Ми робимо їх щороку або двічі на рік. Це вже залежить від ситуації, яка складається в місті, – розповіла Лариса Зембицька, начальник відділу санітарного нагляду Житомирського міськрайонного управління Головного управління Держсанепідслужби у Житомирській області.

Крім того, Лариса Василівна радить житомирянам вживати воду тієї якості, в якій вони впевнені. На її думку, краще вже вживати водопровідну воду, ніж воду з джерел (каптажів) сумнівної якості. Крім того, не радить пити джерельну воду діткам до трьох років.

Що ж робити?

Не довіряйте або перевіряйте сумнівні та цілющі властивості джерельної води, яку п’єте. Пам’ятайте, що вона може бути небезпечною для вашого здоров’я.

Довідка:

«Живу» воду можна приготувати вдома.

Важко знайти тему, пов’язану з більшою кількістю міфів, ніж вода. Чого тільки з нею не роблять: структурують, «заряджають», оживляють і, навпаки, роблять «мертвою».

«Живу» воду, яка наділена певними цілющими властивостями, можна приготувати власноруч.

Геннадій Бердишев, генетик, засновник ювенології – науки про продовження молодості, який, до речі, консультував із питань омолодження Леоніда Брежнєва, Індіру Ганді, Ден Сяоніна… впевнений, якби люди замість водопровідної води могли пити воду, одержану з глибини 100 метрів із льодовиків Антарктики, наше життя стало б у півтора рази довшим. І цьому є реальне підтвердження.

Геннадій Дмитрович радив таку воду вживати Леоніду Брежнєву, який важко хворів у кінці 70-х минулого століття. Лише цю воду, яку було взято зі стометрової глибини, пив генеральний секретар, лише з неї йому готували їжу. Саме у такий спосіб, за деякими свідченнями, генсеку вдалося продовжити життя на кілька років.

Геннадій Бердишев стверджував, що схожу за цілющими властивостями воду можна приготувати в домашніх умовах. У ній немає дейтерію і тритію, які порушують обмін речовин і прискорюють процес старіння. Для цього вчений радив заморожувати звичайну воду з водогону в літрових банках, а потім зачекати, щоб вона відтанула. Коли у воді залишиться шматок льоду, розміром із куряче яйце, його треба вийняти – вода готова, а шкідливі речовини залишаються у вийнятому льоді.

Аліна Дембіцька 20 хвилин

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: