Сергій Рижук: «Всеукраїнська естафета „Слава визволителям України“ – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті» » Новини Житомира
 
 


Сергій Рижук: «Всеукраїнська естафета „Слава визволителям України“ – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті»

Автор: news_maker від 12-11-2013, 19:03, переглядів: 1 958

Сергій Рижук: «Всеукраїнська естафета „Слава визволителям України“ – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті»

Серед заходів, передбачених Указом Президента України Віктора Януковича до 70-річчя визволення України від німецько-фашистських загарбників і Перемоги у Великій Вітчизняній війні, у державі триває Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України». Патріотичний марафон, який за підтримки Організації ветеранів України розпочався цьогоріч 14 лютого у Луганську, вже пройшов у Донецькій, Харківській, Сумській, Чернігівській і Київській областях. 12 листопада естафету перейняла Житомирщина.

Церемонія прийому-передачі символів Всеукраїнської естафети пам’яті «Слава визволителям України» полісянам відбулася біля меморіального комплексу «Монумент Слави» у Житомирі.

Участь в урочистому заході брали представники Житомирської та Київської делегацій – голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Рижук, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, голова Житомирської обласної ради Йосип Запаловський, голова Житомирської обласної організації ветеранів України Микола Каширін і заступник голови Київської обласної ради Іван Шкирта, заступник голови Організації ветеранів України Борис Балмасов, а також представники учнівської та студентської молоді.

У рамках естафети «Слава визволителям України» відбулися мітинг-реквієм, покладання квітів до монументу Слави та зустрічі з ветеранами.

Виступаючи на мітингу-реквіємі, голова облдержадміністрації Сергій Рижук зазначив, що вшанування подвигу героїв Великої Вітчизняної війни є одним із основ патріотичного виховання, укріплення історичного зв’язку ветеранів з молодим поколінням.

— Ми схиляємо голову перед тими, хто віддав своє життя та свободу заради того, аби ми зараз жили у мирі і злагоді. На виконання завдань та соціальних ініціатив Президента України щодо поліпшення соціального захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни керівництво області робить все можливе, щоб ветерани не почували себе забутими. Наш святий синівський обов’язок – постійна увага, піклування та вирішення життєвих потреб ветеранів, адже ми перед ними у невідплатному боргу. Всеукраїнська естафета пам’яті «Слава визволителям України» – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті. І кожен з нас має зробити все від нього залежне, аби цей ланцюг не розпався, аби не перервався зв’язок поколінь, – зауважив Сергій Миколайович.

Воїнів, полеглих у боях за визволення Житомирщини, присутні вшанували хвилиною мовчання під супровід військового салюту. По звершенню мітингу військовослужбовці та учасники заходу поклали гірлянду до Вічного вогню й квіти до Монументу Слави.

Після заходу представники обласних делегацій підписали акт прийому-передачі символів естафети – копію штандарту Першого Українського фронту, естафетний макет штандарту Першого Українського фронту, книгу Пам’яті естафети «Слава визволителям України». Причому Житомирщина є першою регіоном держави, котрий отримав дві пари символів, оскільки зі свого боку наша область передаватиме їх делегаціям Рівненської (14 січня 2014 року) і Хмельницької (9 січня 2014 року) областей. На Житомирщині ж естафета проводитиметься між районами за напрямками бойових дій п’яти армій Першого Українського фронту.

Заступник голови Київської обласної ради Іван Шкирта передав очільникам Житомирщини вітальний лист від керівництва Київської області та сувеніри – книгу «Київщина» і герб Київської області. А заступник голови Організації ветеранів України Борис Балмасов презентував житомирян ще й штандарт Першого Українського фронту у мініатюрі.

Зі свого боку голова Житомирської обласної організації ветеранів України Микола Каширін від імені усіх ветеранів Житомирщини вручив представникам Київської делегації сувенірну гільзу, наповнену землею з «Рубежу мужності 1943-го», яка полита кров’ю тих визволителів, котрі не допустили вторинного захоплення Києва у результаті контрнаступу. У гільзу також був вкладений і акт прийому-передачі.

ДОВІДКОВО. 18 листопада 1943 року на території Житомирської області розгорнулися жорстокі бої, які тривали протягом 40-ка днів і ввійшли в історію Великої Вітчизняної війни як бої на «Рубежі мужності». Вони продовжувалися до початку Житомирсько-Бердичівської наступальної операції (24.12.1943 – 14.01.1944). Внаслідок кровопролитних боїв 31 грудня 1943 року було остаточно звільнено обласний центр, а 14 січня 1944 року, в результаті завершення Житомирсько-Бердичівської наступальної операції, Житомирська область була повністю визволена. За звільнення м. Житомира та області активно вели бої 395 Таманська і 129 стрілецька дивізії, 3 гвардійська танкова армія (командуючий – генерал-лейтенант Рибалко П.С.), 1180-й стрілецький полк (командир полку – підполковник Скопенко П.Ф.). За героїчні бойові подвиги воїнів 3 гвардійської танкової армії командиру протитанкової пушки старшині Слобенюку Г.І., навіднику рядовому Щербаку А.В. і командиру танкового полку полковнику Дербіняну Л.Х. було присвоєно звання Героя Радянського Союзу. Під час війни на фронтах загинуло 146762 чоловіки, із них воїнів-житомирян 135015 чоловік, партизанів і підпільників – 2246 чоловік, воїнів інших регіонів колишнього СРСР, місце народження і призову яких не встановлено – 9500 чоловік. За час німецько-фашистської окупації в області було закатовано біля 200 тисяч мирних громадян, 166,9 тисячі військовополонених. 103 тисячі пізнали гірку долю каторжних робіт у Німеччині. Окупантами спалено і сплюндровано 175 населених пунктів Житомирщини. Всього було завдано збитків жителям Житомирщини на суму у 6,9 млрд. карбованців. Загальні матеріальні збитки, завдані гітлерівцями народному господарству і громадянам області, становили 23,6 млрд. карбованців.

Прес-служба облдержадміністрації
Сергій Рижук: «Всеукраїнська естафета „Слава визволителям України“ – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті»

Сергій Рижук: «Всеукраїнська естафета „Слава визволителям України“ – це лише одна ланка у ланцюгу народної пам’яті»

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: