У Житомирі обговорили шляхи до зміцнення територіальної співпраці між Україна та Білоруссю » Новини Житомира
 
 


У Житомирі обговорили шляхи до зміцнення територіальної співпраці між Україна та Білоруссю

Автор: news_maker від 14-11-2013, 18:11, переглядів: 1 457

У Житомирі обговорили шляхи до зміцнення територіальної співпраці між Україна та Білоруссю

Переваги територіальної співпраці між Білоруссю і Україною для державних організацій і громадянського суспільства в обох країнах – головна тема регіональної конференції «Шлях до зміцнення територіальної співпраці країн Східного партнерства: Програма територіального співробітництва «Україна-Білорусь», яка відбувається сьогодні, 14 листопада, у Житомирі.
У конференції взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк, голова обласної ради Йосип Запаловський, начальник відділу Європейського Союзу та субрегіональних організацій управління загальноєвропейського співробітництва Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь Олег Шлома, головний спеціаліст відділу технічної допомоги ЄС департаменту співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та координації міжнародної технічної допомоги Міністерства економічного розвитку і торгівлі України Олена Теплюк, представники Київської, Волинської, Чернігівської, Рівненської, Гомельської і Брестської областей, регіональних і місцевих органів влади, організацій громадянського суспільства Білорусі та України, а також європейські експерти.
Оцінюючи важливість такої співпраці між Україною та Білоруссю, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Олександр Никитюк зауважив:
— Налагодження співпраці прикордонних територій обох держав сприятиме їх стабільному економічному і соціальному розвитку. Програма Східного партнерства покликана сприяти розвитку територіальної співпраці між прикордонними регіонами-учасниками шляхом зміцнення контактів місцевих органів влади та організацій громадянського суспільства задля розробки спільних рішень актуальних проблем. Президент України Віктор Янукович наголошує, що територіальне співробітництво розглядається як один із найбільш важливих факторів, що впливають на інноваційну діяльність, яка є ключовою для досягнення стабільного економічного зростання та створення робочих місць.
При цьому Олександр Андрійович наголосив, що прискорення процесів територіального співробітництва залежить і від влади на місцях:
— Програма територіальної співпраці країн Східного партнерства (ЕаРТС) є ефективним інструментом реалізації економічного, науково-технологічного, гуманітарного, туристичного потенціалу Житомирської області і регіонів країни в цілому, – резюмував посадовець. – Наша спільна робота послужить посиленню міжнародних ділових і культурних зв’язків, як в рамках двосторонніх відносин, так і в контексті інтеграційних процесів в Європі.
З Гомельською областю Республіки Білорусь межують три райони Житомирщини – Олевський, Овруцький і Народицький, які суттєво постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. Разом із тим, Овруцький райони є територіально найбільшим в Україні.
Голова обласної ради Йосип Запаловський, зі свого боку, акцентував увагу на тому, що першочерговим завданням Програми територіального співробітництва «Україна–Білорусь» є покращення умов життя місцевих громад. Цього вдасться досягти завдяки реалізації спільних проектів на підтримку соціально-економічного розвитку територій обох держав.
Конкретизуючи, Йосип Антонович зазначив, що серед пріоритетних напрямків Програми для місцевих громад Житомирщини найцікавішими можуть бути обмін досвідом роботи органів місцевого самоврядування та розвитку сільських територій, вирішення екологічних проблем (питна вода, очищення водних ресурсів, утилізація промислових відходів), а також проекти, спрямовані на задоволення потреб жителів в освітніх послугах.
Начальник відділу Європейського Союзу та субрегіональних організацій управління загальноєвропейського співробітництва Міністерства закордонних справ Республіки Білорусь Олег Шлома наголосив на тому, що якість та ефективність реалізації Програми знаною мірою залежатиме від врахування інтересів обох партнерів.
— Нам необхідно зосередитися, передусім, на тих завданнях Програми, що спрямовані на покращення якості життя населення наших регіонів, – підкреслив посадовець. – Обов’язковим компонентом Програми мають стати угоди про фінансування, які будуть підписані країнами-учасницями Єврокомісії.
Як пояснив керівник групи експертів ЕаРТС Олексій Секарев, впровадження Програми територіального співробітництва «Україна–Білорусь», яка фінансуватиметься Європейським Союзом, розпочнеться влітку 2014 року. Так, приблизний обсяг фінансування становитиме 4 млн євро на два роки (протягом 2015–2016 років).
— Наша мета сьогодні розповісти про цю програму, її тематичні напрямки, обсяги фінансування, умови участі та тематику проектів. Найголовніше – це мають бути спільні українсько-білоруські проекти. Важливо, щоб ті зв’язки, котрі вже налагоджені між Україною та Білоруссю, зміцніли у рамках нової співпраці за фінансової підтримки Європейського Союзу. Участь у проектах можуть брати як органи місцевого самоврядування, так і представники громадянського суспільства, причому вони знаходяться абсолютно в рівних умовах щодо отримання грантів, – зауважив Олексій Секарев.
Прес-служба облдержадміністрації

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: