У Житомирській області проводиться ефективна робота щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу » Новини Житомира
 
 


У Житомирській області проводиться ефективна робота щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Автор: news_maker від 30-12-2013, 17:45, переглядів: 2 042

У Житомирській області проводиться ефективна робота щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

30 грудня у Житомирі відбулося засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу. У його роботі взяли участь заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих, директор департаменту охорони здоров’я Олександр Торбас, головний лікар обласного центру крові Житомирської обласної ради Анатолій Чугрієв, головний лікар обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Житомирської обласної ради Юрій Галінський, представники закладів охорони здоров’я, освіти та громадських організацій.
Учасники засідання підбили підсумки виконання у 2013 році розпоряджень голови облдержадміністрації та проектів, спрямованих на протидію ВІЛ-інфекції/СНІДу, туберкульозу та гепатиту «С» і проаналізували динаміку поширення цих хвороб серед жителів Житомирської області.
Голова обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, заступник голови облдержадміністрації Ярослав Долгих наголосив на тому, що протидія поширенню ВІЛ-інфекції/СНІДу та туберкульозу – це довготривалий процес, який потребує постійного контролю і вдосконалення. За його словами, у 2013 році координаційна рада, влада та медичні установи досягли у вказаному напрямку позитивних результатів. Окреслюючи основні завдання на наступний рік, Ярослав Дмитрович зазначив, що пріоритетом буде проведення роботи в напрямку зменшення поширення вказаних хвороб у місцях, де люди відбувають покарання. Заступник очільника області констатував, що в лікувальних закладах Житомирщини виконуються загальнодержавні нормативи, а всі кошти для боротьби із соціальними хворобами спрямовуються за цільовим призначенням. Він висловив сподівання, що у 2014 році завдяки проведенню спільних засідань вдасться досягти суттєвого у прогресу в напрямку протидії поширенню туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу серед населення, оскільки в області є багато відповідальних та високваліфікованих фахівців.
Директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Олександр Торбас звернув увагу присутніх на те, що в Житомирській області спостерігається тенденція до стабілізації та зменшення показників в напрямку поширення серед населення туберкульозу та СНІДу. Він наголосив на тому, що обласний центр крові визнано одним із найкращих у нашій державі, а його робота суттєво впливає на зниження рівня поширення ВІЛ-інфекції парентеральним шляхом (через кров).
Ефективність проведення профілактичних заходів та інформаційних кампаній у Житомирській області відображає загальнодержавні тенденції. Так, Президент України Віктор Янукович наголошує на тому, що у нашій країні протягом останнього десятиліття ушестеро знижено рівень передачі вірусу імунодефіциту від матері до дитини, удесятеро збільшено рівень охоплення профілактичним лікуванням жінок, у яких під час вагітності діагностовано ВІЛ-інфекцію. А минулого року вперше зафіксовано зменшення кількості нових випадків ВІЛ, а також скорочується смертність від хвороб, зумовлених цією тяжкою недугою.
Головний лікар обласного центру крові Житомирської обласної ради Анатолій Чугрієв розповів про те, що в контексті реалізації загальнодержавних програм та виконання чинного законодавства на Житомирщині створено Обласний реєстр осіб, яким відмовлено у донорстві. Таким чином, в регіоні не зареєстровано випадків зараження СНІДом від донорів крові. Анатолій Миколайович також презентував перший в Україні посібник «Контроль якості донорської крові та її компонентів», який підготували фахівці з Житомирщини.
Методист обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Наталія Поліщук у своїй доповіді акцентувала увагу на результатах реалізації проектних заходів за підтримки Глобального фонду та Європейського Союзу щодо виконання регіональної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2010 – 2013 роки в загальноосвітніх закладах. Вона, зокрема, зазначила, що протягом 2009 – 2013 років у Житомирській області підготовлено 650 вчителів, які займаються інформаційно-роз’яснювальною роботою з протидії СНІДу в рамках курсів «Безпека життя» та «Захисти себе від ВІЛ», у 95 навчальних закладах запроваджено курс «Захисти себе від ВІЛ», а забезпеченість вчителями на разі становить 90%.
За підсумками роботи засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу було визначено пріоритетні напрямки роботи на 2014 рік та перспективи подальшої координації зусиль між владою, закладами охорони здоров’я і громадськістю щодо попередження поширення серед жителів Житомирщини цих соціальних хвороб.
Прес-служба облдержадміністрації
У Житомирській області проводиться ефективна робота щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу
У Житомирській області проводиться ефективна робота щодо протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: