У Житомирі поставили оперу «Катерина» за поемою Тараса Шевченка » Новини Житомира
 
 


У Житомирі поставили оперу «Катерина» за поемою Тараса Шевченка

Автор: news_maker від 9-04-2014, 10:29, переглядів: 1 032

У Житомирі поставили оперу «Катерина» за поемою Тараса Шевченка

8 квітня у приміщенні Житомирського академічного українського музично-драматичного театру ім. І.Кочерги поціновувачі високої музики мали змогу послухати оперу «Катерина» за поемою Тараса Шевченка і оцінити високий рівень вокального мистецтва житомирян.
Ідея поставити оперу у нашому місті виникла у викладачів і студентів Житомирського музичного училища ім. В. Косенка. Обрали «Катерину», щоб вшанувати пам'ять Великого Кобзаря, 200-річчя якого відзначається українцями всього світу. Цей музичний твір був виконаний багатьма професійними і аматорськими колективами в Україні та за її межами.
Репетиції тривали впродовж півтора року, розповів постановник опери, народний артист України Григорій Артеменко. У постановці зайняті в основному викладачі з консерваторською освітою. У театрі оперу дають вперше, і Григорій Артеменко, що служив тут 45 років, хвилюється. Він стверджує, що хвилюванням має супроводжуватися кожен вихід на сцену. Без цього мистецтво вмирає.
«Такий жанр, такий пласт музичного мистецтва, як опера, за великим рахунком не показувався у Житомирі близько 100 років», - стверджує начальник управління культури облдержадміністрації, народний артист України Юрій Градовський.

І тим ціннішою була ініціатива педагогів і студентів музичного училища поставити і показати у місті, в області, а, можливо, й в Україні повноцінну оперу.
Вперше її представили на суд глядача у квітні минулого року в обласній філармонії, потім - у січні - показали студентам в актовій залі музучилища.
І от тепер з аншлагом показ відбувся у найбільшій глядацькій залі міста. Шанувальники української музики високо оцінили виконавське мистецтво житомирян, аплодисментами вітаючи оперні партії.
Так, нам є чим пишатися. Приміром, виконавиця головної ролі Олена Талько має чудовий голос, була на стажуванні в Міланському оперному театрі «Ла Скала». Прекрасно звучить хор училища (хормейстер - Валерія Чумак), оркестр (диригент – Олександр Чемерис). Приємно відзначити, що в Житомирі є й культура сприйняття такого складного музичного жанру, як опера.
Житомиряни показали високий рівень вокального мистецтва, тож, можна сподіватися, що будуть нові постановки, які порадують, можливо, мешканців й інших міст України.


Відео користувача MrLeonxs

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: