На Житомирщині затримали чергову групу нелегальних видобувальників бурштину » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині затримали чергову групу нелегальних видобувальників бурштину

Автор: news_maker від 27-06-2014, 09:56, переглядів: 1 419

На Житомирщині затримали чергову групу нелегальних видобувальників бурштину

З початку року на території області затримано 10 груп незаконних полювальників за цінним камінням у складі понад 60 осіб. У порушників вилучено більше 20 одиниць транспорту, спецтехніку, дизельні та бензинові помпи, генератори, сотні метрів пожежних рукавів та шлангів й інше приладдя. Днями у Коростенському районі затримано чергову групу заїжджих добутчиків-нелегалів.

В одному з віддалених сіл району під прикриттям лісової гущавини та передсвітанкового затишшя восьмеро чоловіків розгорнули активну діяльність. Процес видобутку потребує специфічних знань, відповідних навичок та спеціального технічного забезпечення. Відтак їздять на такі промисли заздалегідь підготовленими. Насоси для перекачування води, так звані помпи, найбільш затребувані у технологічному процесі і без них ніяк. Але їх присутність красномовно свідчить про протиправну діяльність, коли спіймані «на гарячому» полювальники вдають із себе любителів природи або рибалок.

Тож і цього разу затримані на світанку при повному споряджені також розповідали байки про причини своєї присутності у ліску. Рибалки, щоправда, без водойми, і вудок. Кажуть, десь загубились (вудки), натомість знайшлися сачки, лопати, каністри з дизельним пальним і полишені копальні. На місці події, окрім названих знарядь, вилучено також два автомобілі та потужну помпу.
- Ми хотіли тільки спробувати, - виправдовується один із затриманих. – Це не наші вирви, ми приїхали вони уже були. Ми через цікавість тут. Вдруге уже не поїдемо. Це точно. А так - ми рибалки.

Такі «рибалки» останнім часом внадились на північ Житомирщини й результати їхньої діяльності вражають масштабами завданої шкоди.
- Тут, де перерито, практично, знищено верхній шар родючого ґрунту. На цьому місці роками не ростиме нічого: ні дерев, ні рослин. При такому кустарному промислі у нас залишаються лише вирвища, - обурюється місцевий сільський голова. - Ця земля на правах паїв належить людям і їм вирішувати, як нею розпорядитись. А так лише шкода і громаді, і природі.

Працівники міліції систематично проводять спеціальні рейди, спрямовані на протидію незаконному видобутку надр.
- Загалом з початку року працівниками УМВС Житомирщини за виявленими фактами розпочато 10 кримінальних проваджень за ч.2 ст. 240 (Порушення правил охорони або використання надр) Кримінального кодексу України, - розповідає начальник УДСБЕЗ УМВС Сергій Вязмікін. – 11 особам слідчими уже оголошено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. На місцях подій вилучено десятки одиниць техніки та спецустаткування.
Знаряддя незаконного видобутку надр наочно продемонстрували на території Коростенського МВ УМВС, а ще розповіли, хто саме найчастіше вдається до нелегального промислу.

- Серед затриманих на території району двох десятків добувальників - жителі Рівенщини та Києва, Ємільчинського та Коростишівського районів Житомирщини і жодного місцевого, - повідомив начальник Коростенського МВ УМВС Віктор Калітка. – Такий вид «бізнесу» потребує значних вкладень, тому можливий лише для людей, так би мовити, певного рівня достатку. Вилучені знаряддя вартують немалих коштів, тож, ризикуючи майном, люди сподіваються на відповідну віддачу. Ми застерігаємо усіх заїжджих полювальників від марних спроб і підпільних копалень. Не випробовуйте долю й не руйнуйте довкілля.

Нині красномовні докази протиправної діяльності, як і самі фігуранти кримінальних проваджень, чекають відповідних судових розглядів, де й прийматиметься рішення щодо покарання полювальників за бурштином. Наразі матеріали уже 3 справ на стадії судового розгляду. Відповідно до санкції статті порушникам загрожує покарання від значних сум штрафів (від 6 800 гривень) до обмеження або позбавлення волі на термін до 3 років.
На Житомирщині затримали чергову групу нелегальних видобувальників бурштину
На Житомирщині затримали чергову групу нелегальних видобувальників бурштину

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: