Помер відомий дитячий письменник Всеволод Нестайко » Новини Житомира
 
 


Помер відомий дитячий письменник Всеволод Нестайко

Автор: news_maker від 17-08-2014, 15:11, переглядів: 1 504

Помер відомий дитячий письменник Всеволод Нестайко

16 серпня пішов з життя знаменитий письменник, класик сучасної української дитячої літератури Всеволод Нестайко.

Всеволод Нестайко - автор, чиї твори для дітей увійшли до золотого фонду дитячої літератури. Вони видавалися 136 разів багатьма мовами світу, в незалежній Україні - вже 53 видання. Загальний наклад - понад 2 млн. примірників.

Народився Всеволод Зіновійович Нестайко 30 січня 1930 року у місті Бердичів Житомирської області в родині службовця.

Існує сімейна легенда: мати-філолог народила Всеволода в перерві між читанням Ремарка. «Акушер, старий єврей, каже: «Мадам! У вас, здається, з’явився письменник!». І з пологового будинку мене перевезли на вулицю Пушкіна». Сім'я проживала у будинку №4 по вулиці Пушкіна. Сам будинок не зберігся – у 50-х роках минулого століття його зруйнували. На цьому місці тепер розміщено дитячий садочок №16.

У 1933 році батько маленького Всеволода був заарештований і загинув у концтаборі НКВС. У тому ж таки 33-му сім’я Всеволода, рятуючись від голоду, переїхала з Бердичева у Київ до рідної сестри матері. Тож все своє свідоме життя Всеволод Нестайко прожив у Києві.

Як інформує Історична Правда, згідно з соцопитуваннями, проведеним в 1990-1992 роках Державною бібліотекою для дітей та Міністерством культури, Нестайко - лідер читацького інтересу. Його твори включено до шкільної програми.

Найвідоміші твори Нестайка - трилогія «Тореадори з Васюківки», казки «У країні сонячних Зайчиків», «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків», «Неймовірні пригоди у лісовій школі», повісті «Одиниця з обманом», «П'ятірка з хвостиком», «Загадка старого клоуна», «Чудеса в Гарбузянах», «Пригоди Грицька Половинки» та інші.

Твори Нестайка перекладено двадцятьма мовами світу - від англійської до бенгалі. За ними знято кілька фільмів. Стрічка «Тореадори з Васюківки» отримала Гран-прі кінофестивалю в Мюнхені (1968 рік).

1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогію «Тореадори з Васюківки» внесено до Особливого почесного списку Г.Х. Андерсена як один із найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.

Дитяча бібліотека міста Дружківка (під Краматорськом на Донеччині) з 2004 року носить ім'я Всеволода Нестайка. Так під час соцопитування вирішили самі місцеві дітлахи.

За матеріалами Житомир інфо

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: