Чи будуть школярі області навчатися по суботах? » Новини Житомира
 
 


Чи будуть школярі області навчатися по суботах?

Автор: news_maker від 2-09-2014, 15:00, переглядів: 1 764

Чи будуть школярі області навчатися по суботах?

На Житомирщині, як і по всій Україні, хочуть запровадити шестиденний навчальний тиждень, щоб зекономити енергоресурси. Це означає, що учні як перших, так і одинадцятих класів вчитимуться ще й у – раніше вихідний день – суботу. Натомість матимуть довші зимові канікули: з першого січня по 15 лютого.

Наразі це питання так і не вирішене. Найближчим часом його мають обговорити із трудовими колективами, працівниками навчальних закладів та самими батьками. Попередньо зміни структури навчального року школам дозволили вносити на свій розсуд за погодженням з обласним управлінням освіти та з урахуванням думки батьків. Тобто, переходити на шестиденку чи ні - кожен навчальний заклад області вирішуватиме сам:

"Кожен район сам приймає рішення, однак осатннє слово за самою школою. Наприклад, м. Рівне та область залишаються на п‘ятиденці. А м. Дніпропетровськ переходить масово. А чому? Бо м. Рівне – це дрова, це ліси. А м. Дніпропетровськ – це, в основному, міста та містечка і виключно опалення на газі. Тому ми маємо різні варіанти", – на прикладі інших регіонів України пояснив керівник управління освіти й науки облдержадміністрації Олександр Пастовенський. За словами головного освітянина області, у разі введення шестиденки, навчальний процес для вчителів виглядатиме так:

"Тут потрібно діяти за принципом Кабміну, коли він переносить вихідні дні. Наприклад, робочий день такого січня переноситься на таке число такого місяця (суботу). Ті дні, які ви вичитаєте за половину січня та частимну лютого, вчителям не треба буде ходити на роботу, бо вони відпрацюють їх суботами. І не забувайте: канікули складатимуться з традиційних та з того, що було відпрацьовано напередодні. А це означає, що на офіційних канікулах педагоги працюватимуть, а в іншу частину – будуть відпочивати".

До речі, скільки зможе зекономити область, запроваджуючи шестиденний навчальний тиждень, Олександр Пастовенський не зміг спрогнозувати. Однак запевнив: вчителі заробітну плату отримуватимуть вчасно. А як її розраховуватимуть, розповіла голова Ружинської райдержадміністрації, колишній освітянин Наталія Скавінська:

"18 годин на тиждень – це ставка вчителя. Якщо ми впроваджуємо шестиденку, тоді на тиждень у педагога додається 6 годин. Таким чином, навантаження складатиме вже не 18, а 21 чи 24 години. Відповідно вчитель отримуватиме рівно стільки, скільки буде тарифікований на місяць. За відпрацьовані суботи педагоги заробітну плату отримають на час зимових канікул", – запевнила Наталія Скавінська.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: