У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам’яті чехів, загиблих у 30-і рр. ХХ ст. » Новини Житомира
 
 


У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам’яті чехів, загиблих у 30-і рр. ХХ ст.

Автор: news_maker від 17-09-2014, 18:13, переглядів: 1 319

У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам’яті чехів, загиблих у 30-і рр. ХХ ст.

17 вересня в Україні з робочим візитом перебуває Міністр закордонних справ Чеської Республіки Любомир Заоралек. За участі делегації Міністерства закордонних справ Чеської Республіки у Житомирі на території меморіального комплексу жертв політичних репресій відкрили меморіальну плиту пам’яті чехів, загиблих у 30-і роки ХХ сторіччя.

«Наші чеські земляки проживають по всій Україні – від Ужгорода до Києва, Маріуполя та Криму. Майже 150 років минулого з того часу, як наші діди та прадіди прийшли на терени України з вірою знайти тут свій другий дім. Для багатьох із них ця держава стала другою Батьківщиною. На жаль, ХХ століття принесло чехам втрати і трагедії. Сьогодні ми зібралися в Житомирі, аби вшанувати всіх, хто загинув у Житомирі 28 вересня 1938 року», - сказав Міністр закордонних справ Чеської Республіки Лубомір Заоралек на церемонії відкриття пам’ятної плити.

Заступник Житомирського міського голови Олександр Бочковський зазначив: «Тут покояться останки понад 18 тисяч наших земляків – українці, поляки, чехи, люди інших національностей втратили своє життя через те, що мали інші погляди. Світла пам'ять усім закатованим тут землякам!».

Довідка
Згідно з повідомленням посольства Чехії, 28 вересня 1938 в Житомирі були страчені 77 чехів, які жили і працювали в Житомирі і в навколишніх селах. Це сталося в день святого Вацлава - покровителя чеських земель, на його честь були названі місцеві костьоли. З моменту виникнення незалежної Чеської Республіки в 1993 році цей день іменується днем чеської державності. У червні 1958 року всі вироки вказаним чехам були скасовані.

У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам’яті чехів, загиблих у 30-і рр. ХХ ст.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: