На Житомирщині тривають бурштинові війни. Серед постраждалих – лісівники » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині тривають бурштинові війни. Серед постраждалих – лісівники

Автор: news_maker від 17-09-2014, 18:16, переглядів: 2 123

На Житомирщині тривають бурштинові війни. Серед постраждалих – лісівники

Адміністрація Білокоровицького лісгоспу звернулася до обласного управління лісового та мисливського господарства з проханням про допомогу в боротьбі з нелегальними добувачами бурштину. Самотужки зупинити цей процес лісовій охороні підприємства не вдається. Адже розкопки ведуться в нічну пору, а лісова охорона не в змозі охороняти такі ділянки цілодобово. "Нерідко порушники переходять до прямих погроз в нашу адресу", – зізнаються лісівники.

Впродовж вересня виявили нові копальні в Поясківському та Озерянському лісництвах. Потерпають від таких порушників і ліси Замисловицького лісництва. При цьому лісівники б'ють на сполох: в результаті такої протиправної діяльності наноситься значна шкода лісовим масивам. Охочих займатися чим злочинним промислом з кожним днем збільшується, а територія копалень розширюється. Обласне управління лісового та мисливського господарства має намір в черговий раз звернутися за допомогою до управління внутрішніх справ в області та до природоохоронної прокуратури, інформує прес-служба управління. Прокурор області каже, що силовими методами проблему незаконного добування бурштину вирішити неможливо. Але вихід є. Дмитро Лубчук прозвітував про боротьбу з незаконними добуванням бурштину. Правоохоронці реагують, але практично вдіяти нічого не можуть – таким був лейтмотив його виступу на сесії обласної ради:
"Інколи у нас так виходить, як в АТО. Поки оперативна група доїде до Олевська чи до Коростеня, уже інформацію здали. Як правило, приїжджаємо і затримуємо осіб, які збирають ягоди, гриби, що завгодно роблять, тільки не бурштин добувають. І мені соромно про це говорити, але в результаті цих перевірок вилучили лише кілограм бурштину, це сміхотворно".
Прокурор області запевняє, що й надалі правоохоронні органи виконуватимуть свою роботу по протидії незаконній діяльності. Проте навести лад в цій царині можна іншими методами: "Я не бачу більш реального шляху наведення порядку з цим бурштином, як щоб там працювало державне чи комунальне підприємство. Ми будемо ініціювати питання, щоб якось його поставити у законодавче русло. Тому що одними силовими методами, одними наскоками вночі ми ці питання не розрулимо". Влада області зацікавлена в наведенні порядку і справа вже зрушила з місця:
"Щоб ми перемогли, нам потрібно легалізувати цей видобуток. Іншого виходу у нас немає. Саме тому мною було ініційовано вивчення можливості створення комунального підприємства по видобутку бурштину. Я переконаний, якщо люди можуть заробляти на цьому шалені гроші, то, думаю, держава на цьому також повинна заробляти і громада повинна отримувати користь", – висловив свою точку зору голова облдержадміністрації Сергій Машковський

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: