Коростень – це один з локомотивів у дослідженнях давньоруської цивілізації » Новини Житомира
 
 


Коростень – це один з локомотивів у дослідженнях давньоруської цивілізації

Автор: news_maker від 11-10-2014, 13:55, переглядів: 1 810

Коростень – це один з локомотивів у дослідженнях давньоруської цивілізації

Так образно оцінив значення археологічних розвідок у місті академік Олександр Моця під час міжнародної археологічної конференції, яка продовжує свою роботу в Коростені. За останні 10 років це вже третє таке представницьке зібрання науковців зі східноєвропейських країн, які системно вивчають міста раннього середньовіччя і прагнуть конструктивної співпраці. Проте факт проведення цьогорічної конференції є винятковим, – вважає член оргкомітету Олександр Моця, – як і видання великої збірки наукових статей, що побачила світ за підтримки Коростенської міськради:
"В 2014 році, в наших умовах економічної, військової і політичної ситуації це є унікальне явище. Зрозуміло, і проведення самої конференції було б неможливе без допомоги місцевої влади, так і випуску книги не було би без меценатства. А щодо давньоруської цивілізації, один з лакмусових папірців будь-якої цивілізації є наявність міста. От саме Коростень, він більше ніж 1300 років вже є містом на Древлянській землі", – зазначив Олександр Моця.
У ході розкопок на місці літописного Іскоростеня кожного сезону додаються нові артефакти, за допомогою яких уточнюється вік поселення, яке мало усі ознаки міста вже більше, ніж 13 століть тому, до формування державності Київської Русі.
"З кожним роком місту, мабуть, буде додаватися все більше і більше років. Місто буде набувати свого віку, а ми (інститут археології) докладатимемо усіх зусиль, аби воно ставало все краще і краще у плані вивчення історії, щоб вона була більш зрозумілою і цікавою", – розповів керівник Житомирської експедиції, старший науковий співробітник відділу давньоруської та середньовічної археології Інституту археології НАН України, кандидат історичних наук Андрій Петраускас.
Він вважає, що з кожним роком Коростень перетворюється на науковий центр, який привертає увагу фахівців із все більш далеких країн. В минулому гостями Коростеня були археологи з Франції, а цьогоріч географію археологічної конференції розширив представник Туреччини, який буде співпрацювати з українськими науковцями у довготривалому спільному проекті.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: