Акція солідарності журналістів пройшла в Житомирі » Новини Житомира
 
 


Акція солідарності журналістів пройшла в Житомирі

Автор: admin від 14-01-2015, 16:23, переглядів: 1 046

Акція солідарності журналістів пройшла в Житомирі

Представники місцевих мас-медіа зібралися під стінами обласного управління МВС, щоб висловити незадоволення закриттям кримінального провадження щодо хуліганства сина одного з депутатів Житомирської міської ради.

Нагадаємо, майже рік тому, 25 лютого 2014 року відеооператор сайту Житомир.інфо Сергій Григорчук вів онлайн-трансляцію засідання сесії міської ради. Зйомка продовжувалася і під час перерви в засіданні, коли й відбувся інцидент.

За свідченням Сергія Григорчука, сину депутата Юрія Ткаченка не сподобалося, що оператор веде зйомку, а тому з рук оператора було вибито планшет, в його бік пішли погрози. Все це було зафіксовано на камери журналістів та передано згодом міліції. Очевидцем подій став і активіст житомирського "Автомайдану" Валерій Арушанян:

"Я був свідком, коли під час зйомок молодий чоловік спочатку погрожував Сергію Григорчуку, щоб його не знімали, потім штовхнув його, вибив з рук планшет. Наскільки я знаю, в справі було записано, що я є свідок, але жодного разу по сьогодні мене не викликали для дачі свідчень".

Після інциденту Сергій Григорчук звернувся до міліції про відкриття кримінального провадження. Справу розглядали не один місяць, і в січні 2015 року заявнику прийшло повідомлення, що досудове розслідування закрито через відсутність складу злочину. Таке рішення правоохоронців є, як мінімум, незрозумілим, вважає Сергій Григорчук:

"Мене дивує, як міліція взагалі віднеслась до цієї справи. Там є багато нюансів. Один з них – я в жовтні минулого 2014 року ходив дізнатися, як там моя справа, і мені сказали – чекайте, вам повідомлять, вона ще розслідується. І тут в січні 2015 року мені приходить лист, що справу закрили ще в серпні 2014 року. Навіть те, що я приходив в жовтні, коли вже справа була виходить закрита, а мені сказали, що ще йде розслідування – це незрозуміло і дивно".

Позицію правоохоронців прокоментувала керівник прес-служби обласного УМВС Алла Ващенко:

"Позиція керівництва УМВС однозначна: якщо були допущені якісь порушення – вони будуть усунені, а той, хто їх допустив, буде притягнений до відповідальності. Оскарження відбувається через прокуратуру або через суд. Якщо там буде прийнято рішення, відповідно буде продовжене розслідування і в будь-якому разі будуть проводитись всі необхідні заходи для того, щоб була встановлена істина по справі".

Журналісти, які зібралися біля УМВС, вважають, що була порушена стаття 171 Кримінального кодексу України "Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів":

"Юлія Чепюк: Мало того, що міліція не врахувала, що це був журналіст і йому перешкоджали, більше того міліція вирішила, що взагалі немає складу злочину і буцімто Сергій Григорчук у холі міської ради втручався в приватне життя сина депутата Ткаченка. Яке в холі може бути приватне життя у сина депутата – там не пояснюється. Владислав Пучич: в першу чергу ми вимагаємо розслідування навіть не однієї справи, а цілої низки справ нападів на журналістів. Тому що і в моїй діяльності були заяви по 171 статті, і в діяльності моїх колег. Але в Житомирі принаймні жодного випадку притягнення до відповідальності по цій статті я не знаю".

Відтак журналісти збираються поновити згадану справу і вимагають ретельного розслідування.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: