У міській раді говорили про створення Українського дому » Новини Житомира
 
 


У міській раді говорили про створення Українського дому

Автор: news_maker від 27-02-2015, 15:39, переглядів: 1 273

У міській раді говорили про створення Українського дому

Про створення Українського дому в Житомирі та про концепцію діяльності такого центру йшлося на робочій нараді, яку ініціювала в. о. міського голови Любов Цимбалюк з приводу звернення громадських організацій з проханням сприяти створенню відповідного інституту. Зустріч пройшла 26 лютого 2015 року за участі представників місцевої влади та громадських організацій.
Відкриваючи нараду, Любов Цимбалюк звернулася до присутніх: «Ми ініціювали це зібрання для обговорення питання щодо створення Українського дому з якомога більшою кількістю представників громадських організацій. Сьогодні питання про те, бути чи не бути такому центру у нашому місті, не стоїть. Однозначно, Український дім має бути в Житомирі. Для нас важливим є почути ваше бачення та напрацювати спільну думку, з якою звернутися до депутатського корпусу та працювати у напрямку вирішення даного питання».
Учасники наради обговорили мету створення й діяльності Українського дому та ради при такому осередку, звернулися до історії та досвіду інших міст, в яких існують відповідні центри. Присутні передали звернення до депутатів міської ради з проханням надати приміщення для роботи такого центру.
«Діяльність Українського дому буде спрямована на проведення заходів формування та реалізації патріотичного виховання, спрямованих на розвиток Української державності, а також з метою сприяння участі територіальної громади Житомира у формуванні та реалізації муніципальної політики міста у всіх сферах життя»,- йдеться у тексті звернення.
Представники громадських організацій висловили своє бачення роботи Українського дому.
«Український дім, безперечно, має бути в українському місті Житомир, і влада має сприяти у створенні такого дому для української громади», - говорить викладач ЖДУ ім. І. Франка професор Віктор Мойсієнко.
За словами голови міської спілки ВО «Порозуміння» В’ячеслава Дехтієвського, загальною концепцією Українського дому є об'єднання національно-демократичних організацій під одним дахом для обговорення важливих питань.
Про ідею створення такого центру в Житомирі розповів журналіст, політолог Віктор Радчук, який підкреслив, що це, насамперед, будинок для громади міста, громадських організацій та політичних партій, де представники відповідних інститутів матимуть можливість проводити збори та вирішувати робочі питання.
На думку Любові Цимбалюк, питання приміщення для Українського дому як організуючого центру для проведення заходів та зустрічей не можна вирішувати однією кімнатою. Тому на разі важливо дійти спільної думки щодо формату створення такого осередку, питання приміщення та фінансування й обговорити їх з депутатським корпусом.
Під час наради також виступили голова товариства «Просвіта» Святослав Васильчук, член Житомирської обласної організації ветеранів Арсеній Шевчук, голова ГО «Український дім ХХІ століття» Лариса Харчук та представники АГО «Нова сила».
Виступаючі згадали будинок по вул. Київська,6, де більше 10 років діяли громадські й партійні організації національного спрямування, та висловили сподівання, що Український дім таки запрацює в місті. Наголошувалось також на важливому завданні Українського дому - підготовці молодих людей до політичного життя в Україні задля того, щоб молодь була готовою займатися національно-патріотичними справами.
Під дахом Українського дому потрібно зібрати різні громадські організації, починаючи з молоді, майстрів, науковців, експертів і т. д. І депутатам міської ради необхідно подати на розгляд концепцію разом із готовим бізнес-проектом (без прибутку). Таку думку озвучили учасники наради.
На завершення зустрічі в.о.міського голови зазначила, що дане звернення буде винесено на депутатські комісії, які опрацюють та вивчать відповідне питання зі своїми пропозиціями. «Окрім видатків на війну, ми маємо знайти видатки й на створення миру в нашому місті», - зазначила Любов Цимбалюк.
Незважаючи на певні розбіжності в поглядах щодо формату створення та концепції розвитку відповідного центру, всі учасники наради одностайні в тому, що Український дім в Житомирі має діяти з національним підтекстом, бути центром української думки й просвітницької діяльності та сприяти розвитку громадянського суспільства.

У міській раді говорили про створення Українського дому
У міській раді говорили про створення Українського дому
У міській раді говорили про створення Українського дому
У міській раді говорили про створення Українського дому

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: