В Коростені з початку липня працює археологічна експедиція » Новини Житомира
 
 


В Коростені з початку липня працює археологічна експедиція

Автор: news_maker від 8-07-2015, 18:27, переглядів: 1 623

В Коростені з початку липня працює археологічна експедиція

До складу дослідницької групи входять студенти історичного факультету ЖДУ імені Івана Франка. Багаторічний незмінний керівник експедиції – Андрій Петраускас. Цього літа працюють на першому городищі, яке знаходиться на Червоній Гірці, продовжують роботу по дослідженню оборонних споруд. Першим об’єктом дослідження стала велика впадина з південної сторони городища:

"Стратиграфія заповнення знахідки і розмір об’єкту дозволяють на сьогодні 50 на 50 відсотків співвідносити його саме з колодязем. З колодязем не сучасним, не з колодязем ХVІІІ-XIX сторіччя, а з колодязем, які робилися у давньоруський час. Є ще один варіант пояснення, як утворився цей об'єкт – це залишки від вибуху досить потужного якогось заряду, скоріше за все, навіть не снаряду, а авіаційної бомби. Щоб з'ясувати істину, потрібен час, сподіваюся, що впродовж тижня ми будемо мати відповідь на це питання", – розповів Андрій Петраускас.

Ще одна територія розкопок – місце, де стояла перша оборонна стіна городища. Тут дослідження велися з 2001 року і запам’яталися цінними знахідками, які сьогодні зберігаються в Коростенському краєзнавчому музеї. Цікаві знахідки вже зробили і цього року:

"Маємо бронзові вироби, вироби з чорного металу, з пірофілітового сланцю, з сердоліку, буси-пронізі. Це жіночі прикраси і прикраси з чоловічого костюму, те, що могло бути на захисниках цього городища під час відомих подій середини Х сторіччя, коли місто було спалене дружиною княгині Ольги. Або якісь речи, які дружинники, чоловіки, які захищали городище, могли використовувати для обміну, для торгівлі на той час".

Перед археологами ще чимало цікавих питань, відповіді на які вони сподіваються знайти за час експедиції. Дослідницька група планує працювати до кінця липня.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: