Служба крові Житомирщини потребує реформування і допомоги для подальшого розвитку » Новини Житомира
 
 


Служба крові Житомирщини потребує реформування і допомоги для подальшого розвитку

Автор: news_maker від 16-09-2015, 14:12, переглядів: 856

Служба крові Житомирщини потребує реформування і допомоги для подальшого розвитку

Про це говорили учасники зустрічі, організованої в обласному центрі крові. Ініціатором став заступник голови обласної ради Руслан Годований. Він запропонував журналістам, а також представникам медичної спільноти та громадськості екскурсію центром крові аби на власні очі побачити, як він працює і послухати коментарі головного лікаря Анатолія Чугрієва.

На початку зауважили, що Житомирська обласна служба крові – одна з кращих в Україні. При цьому деякі методи проведення аналізів, наприклад, при визначенні групи крові або на наявність цілого ряду вірусів, дуже застарілі, зазначає головний лікар. Хоча для проведення досліджень на небезпечні віруси (гепатити В і С, сифіліс та ВІЧ) в центрі є сучасний апарат, який не працює через відсутність необхідних реактивів, а їх повинні поставляти централізовано, з Києва.

Взагалі, з централізованими поставками чимало проблем, каже Анатолій Чугрієв. А їх відсутність лягає додатковим тягарем на пацієнтів та їх рідних. Один з прикладів – ситуація з витратними матеріалами для заготовки тромбоцитів (цей компонент крові життєво необхідний при всіх онкогематологічних захворюваннях):

"Комплект витратних матеріалів для отримання тромбоцитів – це не простий виріб, він разового використання. Вони мають поставлятися по державній програмі. В минулому році таких комплектів ми отримали 144 при потребі 1200, ще 84 закупила обласна рада. В цьому році ми ще не отримували. Такий комплект німецького виробництва зараз коштує шість тисяч гривень. В Україні їх не виробляють. Так от, коли він потрібен людині, рідні купують самі, якщо таких комплектів немає в наявності".

На сьогодні обсяг фінансування обласної служби крові, в кращому випадку, складе близько 14 мільйонів гривень на рік при потребі 20-21 мільйон плюс централізовані поставки. Руслан Годований вважає, що проблему можна було вирішити за допомогою інвесторів, але відповідний проект не був підтриманий депутатами обласної ради і відправлений на доопрацювання з тим, щоб це питання розглядала вже обласна рада наступного скликання.

Керівник обласного управління охорони здоров'я Олександр Торбас поки що не є прихильником залучення інвесторів і пропонує інші шляхи удосконалення:

"Ви можете все зосередити на першому поверсі, а другий повністю відключити від опалення, від освітлення, і це вже буде економія. Давайте ми сьогодні використаємо всі можливі варіанти для того, щоб оптимізувати, починаючи з цих приміщень, зекономимо, може, на кількості, зекономимо на заготівлі крові, оптимізуємо продукт. І якщо вже у нас вкрай ця система не буде працювати, тоді, може, будемо шукати інвестора".

Між тим, за словами Руслана Годованого, керівнику управління охорони здоров'я дано протокольне доручення розробити заходи для удосконалення роботи обласної служби крові. Термін – до завершення місцевих виборів.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: