В центрі Житомира відкрили дошку до 95-ї річниці Польсько-Українського військового союзу » Новини Житомира
 
 


В центрі Житомира відкрили дошку до 95-ї річниці Польсько-Українського військового союзу

Автор: news_maker від 7-10-2015, 20:21, переглядів: 1 485

В центрі Житомира відкрили дошку до 95-ї річниці Польсько-Українського військового союзу

Ініціатором вшанування історичного факту єднання сусідніх народів у боротьбі з імперським пануванням стала громадська спілка "Союз польської шляхти Житомирщини". На червоному граніті у верхній частині пам’ятної дошки зображені національні гербові знаки двох країн – український тризуб і польський орел. Далі – напис: "За вашу і нашу свободу. Під цим гаслом українці і поляки пліч о пліч змагались за свободу і незалежність своїх країн. Тут стояв будинок, в якому перебували командувачі українських і польських військ головний отаман Симон Петлюра та маршал Юзеф Пілсудський, коли в квітні 1920 року звільнили Житомир від більшовиків".



На місці колишнього губернаторського будинку зараз кінотеатр "Україна", на фасаді якого і встановлено меморіальну дошку. (Художник Юрій Дубінін). Голова Союзу польської шляхти Житомирщини Наталія Костецька-Іщук вважає, що ця подія важлива для громади і, особливо, молоді, щоб пам'ятати минуле і будувати нову історію на ґрунті європейських демократичних цінностей: "95 років тому Україна була об’єктом російської агресії і Польща єдина з держав зі зброєю в руках підтримала українську незалежність. Так і зараз Польща виступає на сторожі цілісності і незалежності України".

На урочисті заходи з нагоди відкриття пам’ятної дошки до Житомира прибули представники амбасади республіки Польща, громадських організацій польських громад в Україні, науковці-історики. Після освячення дошки католицькими і українськими православними священиками гостей запросили на перегляд документального фільму "Важке братерство", присвяченого союзові Петлюри та Пілсудського. Цей фільм житомирським глядачам представив автор – відомий львівський історик, професор Богдан Гудь: "Для нас це особливо важливо, тому що до цього часу про цей союз надто мало знають. А власне це був перший крок у 20 столітті до порозуміння і поєднання. І те, що Польща зараз є нашим адвокатом в Європі і у світі, то перший крок був зроблений у 1920 році. І наші політики дуже охоче покликаються на порозуміння між Петлюрою і Пілсудським. Сьогодні ми повинні відкидати приклади українсько-польських непорозумінь, а шукати того доброго, що єднає наші народи, щоби разом йти до об’єднаної Європи", – зазначив Богдан Гудь.

Категорія: Новини / Відео

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: