До відома власників земельних ділянок, які отримали державні акти старого зразку до 01.01.2002 » Новини Житомира
 
 


До відома власників земельних ділянок, які отримали державні акти старого зразку до 01.01.2002

Автор: news_maker від 13-08-2012, 14:54, переглядів: 6 517

До відома власників земельних ділянок, які отримали державні акти старого зразку до 01.01.2002

З метою реалізації конституційного права громадян щодо володіння та розпорядження земельними ділянками і уникнення перешкод під час успадкування та укладення цивільно-правових угод, необхідно присвоїти кадастровий номер, відкрити Поземельну книгу та здійснити державну реєстрацію приватизованої земельної ділянки.

Кадастровий номер земельної ділянки – індивідуальна, що не повторюється на всій території України, послідовність цифр та знаків, яка присвоюється земельній ділянці під час її державної реєстрації і зберігається за нею протягом усього часу існування (ст. 1 Закону України «Про державний земельний кадастр»).

Відповідно до частини шостої ст. 120 Земельного кодексу України істотною умовою договору, який передбачає набуття права власності на житловий будинок, будівлю або споруду, є кадастровий номер земельної ділянки, право на яку переходить у зв'язку з набуттям права власності на ці об'єкти.

Крім того, ст. 132 Земельного кодексу України встановлені вимоги до змісту угод про відчуження земельних ділянок. Зокрема, такі угоди повинні містити вид угоди, предмет угоди (земельна ділянка з визначенням місця розташування, площі, цільового призначення тощо), кадастровий номер та інше.

Отже, для відчуження земельної ділянки та/або житлового будинку необхідно мати кадастровий номер земельної ділянки.

Якщо земельна ділянка була приватизована, але кадастровий номер не присвоєно і відомості про неї не внесені до Державного реєстру земель, то відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про Державний земельний кадастр» їх державна реєстрація здійснюється на підставі технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) за заявою їх власників.

При цьому, згідно з цим же пунктом, земельні ділянки, право власності (користування) на які виникло до 2004 року, вважаються сформованими незалежно від присвоєння їм кадастрового номера.

Роботи по розробленню технічної документації із землеустрою виконуються спеціалізованими проектними організаціями, які мають відповідні ліцензії на виконання землевпорядних робіт, на підставі укладеного договору та за кошти громадян, відповідно до вимог Тимчасового порядку присвоєння кадастрового номера земельній ділянці, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 серпня 2010 року № 749.

Вартість робіт залежить від площі та кількості земельних ділянок і приблизно складає від 1160 грн. до 1600 грн.

Для розроблення технічної документації виконавцям робіт необхідно надати наступні документи:
1. Копію державного акту на право власності на земельну ділянку;
2. Копію громадянського паспорта власника (1, 2 сторінки та сторінка прописки);
3. Копію довідки про присвоєння ідентифікаційного коду;
4. Копію технічного паспорта на будинок;
5. Нотаріально посвідчену копію документа, що посвідчує право власності на будинок (договір купівлі-продажу, дарування, свідоцтва про право на спадщину).

Після отримання розробленої технічної документації із землеустрою для визначення та присвоєння кадастрового номера земельної ділянки необхідно звернутися з відповідною заявою в управління Держкомзему у м. Житомирі Житомирської області ( вул. Мала Бердичівська, 17-а) додавши до неї наступні документи:
1. Копію державного акту про право власності на земельну ділянку;
2. Копію документа, що посвідчує особу власника;
3. Технічну документацію із землеустрою;
4. Файл обміну даними про результати робіт із землеустрою в електронному вигляді, який складається на кожну земельну ділянку та оформляється відповідно до вимог, установлених Держземагенством;
5. Документи про внесення плати за перевірку обмінного файла, здійснення державної реєстрації земельної ділянки, надання витягу з Поземельної книги.

Категорія: Новини

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: