У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування » Новини Житомира
 
 


У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування

Автор: news_maker від 3-11-2015, 17:17, переглядів: 1 303

У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування

3 листопада, в Житомирі відбулася розширена нарада на тему «Результати роботи робочої групи з реалізації проекту "Ґендерне бюджетування в Україні" в Житомирській області».

Проект «Ґендерне бюджетування в Україні» здійснюється з метою підтримки Міністерства фінансів України у процесі впровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування в Україні за фінансового сприяння Шведської агенції міжнародного розвитку (Sida).

Метою Проекту є підвищення економічної ефективності і прозорості видатків бюджету з урахуванням різних потреб жінок і чоловіків шляхом впровадження ґендерно-орієнтованого бюджетування (ҐОБ).

Однією з пілотних областей зазначеного проекту стала Житомирська, в якій розглядається ґендерне бюджетування у сфері охорони здоров’я. Зокрема, проведено бюджетний аналіз, який стосувався ґендерних аспектів функціонування та фінансування діяльності з протидії туберкульозу та боротьби з онкозахворюваннями.

Заступник голови облдержадміністрації Ярослав Лагута привітав учасників наради, серед яких були присутні представники різних областей України, та зазначив: «Коли подивитися на ґендерну політику з точки зору бюджетування та фінансів, вона набуває практичного змісту, а не залишається лише теорією про рівність прав чоловіків і жінок. Не дивлячись на те, що ті питання ґендерного бюджетування у сфері охорони здоров’я, які дослідили наші спеціалісти, залишаються поки що на методологічному рівні, я впевнений, що це початок правильного формування бюджету, орієнтації не лише на соціальні питання загалом, а й з урахуванням ґендерної різниці».

Заступник директора – начальник управління фінансів виробничої та невиробничої сфери департаменту фінансів ОДА, заступник голови робочої групи з ґендерного бюджетування у Житомирській області Вадим Турський розповів, що у результаті аналізу обласної цільової соціальної програми протидії захворюванню на туберкульоз до 2016 року виокремлено наступні ґендерні проблеми, які стосуються діяльності в означеній сфері:

захворювання на туберкульоз більш поширене серед чоловіків, ніж серед жінок;

чоловіки рідше, ніж жінки, звертаються за медичною допомогою на ранніх стадіях захворювання;

чоловіки частіше, ніж жінки, переривають лікувальний процес та менш дисципліновано дотримуються схеми лікування туберкульозу, внаслідок чого ускладнюються форми захворювання, збільшується тривалість та вартість лікування;

серед причин зараження у чоловіків переважає ризикована поведінка;

серед чоловіків більший відсоток рецидивів, ніж серед жінок.

Зменшення витрат на лікування туберкульозу та навантаження на обласний бюджет, покращення стану здоров’я населення регіону можливе за умов подолання або мінімізації ґендерно обумовлених причин захворювання, посилення уваги до профілактичних заходів, якісної роботи щодо охоплення вразливих цільових груп на ранніх стадіях, мотивування до лікування та належного фінансування цих заходів.

«Мета ґендерного бюджетування – оптимізація та ефективне використання бюджетних коштів. Порівну – не завжди означає справедливо. І ми це бачимо з результатів досліджень. Врахування ґендерних аспектів в галузі охорони здоров’я, зокрема з точки зору фінансових питань, є дуже важливим. Це допоможе використовувати кошти більш ефективно, охопити лікуванням більшу кількість людей та зробити медицину якіснішою», – наголосив Ярослав Лагута.

У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування
У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування
У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування
У Житомирі обговорюють питання ґендерного бюджетування

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: