На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі » Новини Житомира
 
 


На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі

Автор: news_maker від 14-02-2016, 16:56, переглядів: 1 654

На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі

12 листопада, у смт Лугини під керівництвом голови Житомирської облдержадміністрації Сергія Машковського відбулася нарада з питань відновлення діяльності і розвитку торфовидобувної галузі в області та підготовки торфопідприємств до початку сезону розробок 2016 року.

Для того, аби детально розглянути існуючі проблеми та окреслити шляхи реформування галузі, у залі Лугинської РДА зібралися представники влади, профільних управлінь, правоохоронних органів, керівники районів та підприємств.

Сергій Машковський закликав присутніх об’єднати зусилля заради розвитку торфовидобування на Житомирщині та зазначив: «Торфовидобувна галузь має стратегічне значення не лише для нашої області, але й для усієї держави. Саме торф є тим видом палива, яким можна заміняти газ. Потенціал Житомирщини щодо забезпечення альтернативним паливом є одним з найбільших в Україні, а торф місцевого походження має вищу якість, ніж в інших регіонах".

Голова ОДА акцентував увагу на парадоксальність ситуації з видобутком торфу: "Сьогодні в нашій області склалася парадоксальна ситуація: ми маємо сировину, обладнання, розвідані родовища, підприємства, але закуповуємо торфобрикети у Волинській або Рівненській областях. Це неприпустимо. Ми повинні зробити все можливе, аби наша галузь запрацювала. Необхідно намітити чіткий алгоритм дій, щоб відновити торфовидобування у Житомирській області, розвинути цю сферу та досягнути того, щоб підприємства запрацювали на повну потужність».

Крім обговорення загальних питань сфери торфовидобування, учасники зібрання розглянули діяльність державного підприємства «Житомирторф», до складу якого входять Олевський та Озерянський торфозаводи.

Основні проблеми на сьогодні полягають в тому, що підприємству «Олевськторф» необхідні нові площі для видобування торфу, без освоєння яких воно не зможе надалі нарощувати виробництво, а Озерянський торфозавод (смт Жовтневе Лугинського району) не має ліцензії на торфовидобування.

Терміни дії спеціальних дозволів на видобуток торфу з родовищ «Озерянське» та «Гвоздь» закінчились у квітні 2014 року, в зв’язку з чим припинено подальше проведення робіт.

ДП «Житомирторф» спільно з концерном торф’яної промисловості «Укрторф» Міністерства вугільної промисловості України надали до центральних відомств матеріали для погодження з отримання спецдозволів. На сьогодні вищезазначені документи після отриманого погодження Мінприроди України знаходяться на розгляді в Держгірпромнагляді України.

Дозволи можуть бути отримані через 60 днів, проте після їх видачі ДП «Житомирторф» має протягом 45 днів сплатити 2,5 млн грн. Маючи борги перед податковою інспекцією та Пенсійним фондом у кілька мільйонів гривень, підприємство не має вільних коштів для оплати дозволів.

Генеральний директор концерну «Укрторф», депутат обласної ради Андрій Озерчук повідомив, що вже є плани, як отримати кошти на ліцензію. Вся техніка на обох підприємствах знаходиться в робочому стані. Як тільки Озерянський торфозавод отримає дозвіл, розпочнеться добування і реалізація торфопродукції. Загалом, це роботи сезонні та проводяться з початку травня до середини вересня, але останнім часом погодні умови дозволяють розширити часові межі видобутку сировини.

Учасники зібрання одноголосно зазначають, що для успішного функціонування торфовидобувної сфери має бути розроблена обласна програма розвитку галузі. Заступник голови обласної ради Наталія Рибак зазначила, що це питання буде розглядатися на профільній комісії.

Після наради Сергій Машковський відвідав Озерянський торфозавод у смт Жовтневе.

На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі
На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі
На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі
На Житомирщині планують відновити діяльність торфовидобувної галузі

Категорія: Новини / Фото

Афіша фільмів на KINOafisha.ua.
Повна картина найважливіших новин в Україні та світі на http://ukr.net. TVgid.ua - телепрограма он-лайн.
Купити авто Nissan.

Є що додати? Чекаємо на Вашу думку в коментарях: